Radu Soviani, VEHEMENT: "Programul PNL, scris de analfabeţi. Prostie mai mare nu o să vedeţi"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Radu Soviani / Facebook
Foto: Radu Soviani / Facebook
Analistul economic Radu Soviani a criticat dur programul de relansare economică anunţat de PNL. 

"Foarte simplu spus, este un program scris de analfabeţi pentru analfabeţi. Şi subliniez asta, cu exemple chiar din program! În cuprins scrie 'politica bugetară în contextul COVID-19'. Ar trebui să ştie şi dl Cîţu, şi dl Orban, că nu există politică bugetară. Există doar patru tipuri de politici: monetară, fiscală, a veniturilor şi structurală. Deci politică bugetară nu există. La următorul paragraf avem politici fiscale. Deci sunt mai multe, nu una singură. Asta în ceea ce priveşte programul. 

Apropo de sursele de finanţare, programul acesta de guvernare este unul întârziat. Nu au fost luate măsuri în timpul crizei de sănătate pentru a fi amânate şi speculate electoral. Asta a dus la creşterea costurilor de împrumut pentru România, uitaţi-vă la titlurile de stat pe termen lung, care înseamnă 4,54 la sută pe an. S-a mărit şi decalajul de preţ la care ne împrumutăm faţă de alte state. Polonia, spre exemplu, se împrumută pe 10 ani cu 1,35 la sută dobândă, Cehia cu 0,92 la sută, deci de cinci ori mai ieftin ca România, iar Ungaria la jumătate faţă de noi. Acesta este un program de îndatorare. Mie îmi pare rău de cele 160 de pagini, sper că nu au fost tăiaţi copaci pentru a se tipări.", a declarat Radu Soviani la Antena 3. 

"Prostie mai mare nu o să vedeţi"

"Legat de Banca Naţională de Dezvoltare, ce spun ei în această maculatură? Spun că este o bancă ce nu va atrage depozite. Atenţie! Ca să nu facă concurenţă sistemului bancar. Deci iar protejăm sistemul bancar şi marjele comerciale dincolo de orice bun simţ, ţinute sus de BNR, prin nereducerea dobânzilor. Românii se împrumută cu 7 la sută dobândă, în medie, în timp ce în zona Euro împrumuturile sunt la 1,4 la sută. Deci o să vină Cîţu cu bani de acasă. 

Prostie mai mare din punct de vedere economic faţă de ce apare în acest program nu aţi văzut, legat de sursele de finanţare. Scrie acolo că sursele vor fi împrumuturile de pe piaţa interbancară. Păi, băi Cîţule, băi domnule ministru de finanţe, ar trebui să cunoşti că împrumuturile astea sunt pe termen scurt, nu te poţi împrumuta ca să dai credite pe termen lung. De asta spun că e scris de analfabeţi pentru analfabeţi", a mai spus analistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel