Radu Țincu: După sărbători, peste tot în lume a existat o creștere a numărului de cazuri COVID
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Medicul Radu Țincu a vorbit despre riscurile aglomerărilor din această perioada și despre prioritățile campaniei de vaccinare.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Radu Țincu a vorbit despre riscurile adunărilor publice, situația din spitalele din România și campania de vaccinare:

„Este clar că toată lumea dorește să recapete viața normală ca înainte e pandemie. Pe de altă parte, după fiecare perioadă de sărbători, peste tot în lume a existat o creștere a numărului de cazuri. Însă, ceea ce este important e ca această creștere să nu fie substanțială și să creeze probleme pentru sistemul de sănătate publică. Trebuie să avem grijă, mai ales dacă vorbim de cluburi și oameni tineri, mulți dintre ei nu au apucat să se imunizeze și pot să se transforme în vectori de transmitere ai virusului către persoane vulnerabile pe care le întâlnesc ulterior. Discutăm de bunici și părinți care pot avea boli cronice și există un risc de transmite către cei care pot avea o formă severă.

Din păcate, nu s-a dovedit în practică că în prezența temperaturilor ridicate virusul se transmite mai cu dificultate. Vara trecută, spre toamnă, au existat vârfuri ale pandemiei în România. Aglomerarea unde se cântă și se dansează și unde există o activitate fizică care predispune la o vehiculare mai intensă a particulelor virale crește riscul de transmitere. Recomandarea este pentru aceste zone, să încercăm să păstrăm distanța fiică și să păstrăm măsurile sanitare“, a precizat medicul de terapie intensivă.

Persoanele vulnerabile, prioritate la vaccinare

„Am înregistrat o scădere a numărului de cazuri, ceea ce ne arată că măsurile luate acum 10-14 zile au început să fie eficiente și să determine o scădere a numărului de pacienți. Ceea ce e important de precizat e că avem în continuare oameni în stare gravă care au nevoie de terapie intensivă, iar acest lucru trebuie să conducă autoritățile spre decizia de a intensifica campania de vaccinare pentru grupele vulnerabile. Acestea trebuie să reprezinte o prioritate, discutăm de vârstnici, iar campania trebuie să se adreseze comunităților locale, zonelor rurale unde oamenii nu pot să ajungă cu ușurință pentru a primi vaccinul“, a precizat Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel