Radu Tudor, marcat de copiii din Afganistan: Foarte greu am uitat! Le ofeream o bomboană și nu ştiau ce să facă cu ea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Radu Tudor a rememorat perioada în care s-a aflat în Afganistan alături de militarii români. Jurnalistul a fost marcat de copiii afgani.

"În anul 2003, am avut privilegiul ca împreună cu alţi colegi jurnalişti să facem parte din primele contingente care se deplasau în Afganistan. Totul a fost apăsător, impresionant, emoţionant. Am venit cu toţii obosiţi şi răvăşiţi de ce am văzut acolo. Am participat la câteva misiuni, într-un context şi un areal care ne erau complet ostile şi străine. Dincolo de faptul că ne-a aşteptat o temperatură de 49 de grade care, a doua zi, devenea de 55 de grade. Am văzut ororile războiului... Militarii noştri au fost pur şi simplu nişte eroi pentru că nu există niciun fel de condiţie logistică pentru amplasarea unui contingent românesc acolo.

Duşurile erau la comun, pe nişte pavele din lemn improvizate. Militarii români îşi spălau singuri, la maşinile de spălat aduse cu avionul din România. Bocancii nu erau adaptaţi, transportoarele blindate nu aveau aer condiţionat. Am participat la o astfel de misiune, de la Kandahar până într-un sat apropiat, la vreo 50 de kilometri. Să deplasezi, la 55 de grade, într-un transportor blindat, 4 persoane, fără aer condiţionat este o chestiune de testare a capacității tale şi a rezistenţei tale. Noi am stat acolo câteva zile și am plecat absolut impresionaţi, dar militarii noştri au făcut lucrul acesta timp de 19 ani", a spus Radu Tudor, la Antena 3.

Vezi și: Militarii români s-au retras din Afganistan. Zeci de mii de soldaţi implicaţi, sute de misiuni şi operaţii

"Desfăceam câte o bomboană şi le arătam că trebuie băgată în gură"

"Într-o misiune de team village, am mers împreună cu militarii români să oferim ceva copiilor afgani... rechizite. Militarii români au fost printre primii care au ajutat la refacerea şcolilor bombardate şi distruse de talibani. Aceştia interzic educaţia pentru copii, interzic drepturile femeilor. Copiii trebuie să stea închişi. În zonele rurale, nu există case. Oamenii trăiesc sub pământ. Atunci când cineva vine să le ofere câte ceva, ei ies de sub pământ, cu feţele lor arse de soare. Copiii aveau o singură bucurie, o singură distracţie. Aceea de a lua petalele de mac şi a le freca pe palmele lor pentru a rămâne cu acea culoare roşie. Se uitau ore întregi la palmele lor de culoare roşie. Era singura loc distracţie.

Au fost câteva luni în care ochii acelor copii afgani m-au marcat. Foarte greu am uitat privirea lor şi faptul că le ofeream o bomboană şi nu ştiau ce să facă cu ea. O puneau în palmele acelea mici şi roşii şi se uitau la bomboana respectivă şi la noi şi nu ştiau ce să facă. Noi desfăceam câte o bomboană şi le arătam că trebuie băgată în gură. Aveau o expresie extraordinară pentru că, pentru prima oară în viaţa lor, aveau şi ei o bomboană", a mai povestit Radu Tudor.

Astăzi, a avut loc ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel