Rafila: În toamnă, vom avea un număr mare de cazuri COVID și decese
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook Alexandru Rafila
Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinarea românilor împotriva coronavirus și despre tendințele epidemiologice până la finalul anului 2021.

Invitat la Punctul de întâlnire, la Antena 3, medicul Alexandru Rafila a făcut previziuni despre situația din toamna anului 2021:

„Sigur, e greu să faci o analiză dacă nu ai la dispoziție suficiente date și ar trebui să vedem și un studiu de seroprevalență să știm care e imunitatea generată în populație, adică persoane care au trecut prin boală plus vaccinați. Atunci am putea să facem o apreciere mai aproape de adevăr. Opinia mea este că în această vară nu va exista o mare apetență pentru vaccinare, decât dacă se întâmplă ceva extraordinar și va începe o campanie care să ajungă la inima oamenilor din rural, dacă există tendința de a colabora cu autoritățile locale, dar nu cred că se va întâmpla așa ceva, mai ales că oamenii se gândesc mai mult la concedii decât la o campanie de vaccinare.

Există la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării o astfel de estimare care spune că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane. Deci, probabil că o creștere a interesului pentru vaccinare va fi în lunile septembrie și octombrie, dacă în acea perioadă se va înregistra un număr mai mare de cazuri, un așa zis val al patrulea, sigur, nu de o amplitudine și cu consecințe ca la ultimul, dar, părerea mea este că în toamnă, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă în România și la noi vom înregistra un număr semnificativ mai mare de cazuri și, din nefericire, și de decese. Acum avem 150-200 de cazuri pe zi, foarte puține, ceea ce arată că transmiterea comunitară nu mai există. Pot apărea în cursul verii focare, iar dacă DSP-urile își vor face treaba rapid ele nu se vor extinde.

În toamnă însă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală“, a precizat medicul Alexandru Rafila la Antena 3

Nivel de vaccinare insuficient în Europa

Nivelul de vaccinare în Europa este insuficient pentru a evita reapariţia pandemiei, a avertizat, joi, filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a cerut, de asemenea, să se evite „greşeala” care a dus la creşterea numărului de cazuri în timpul verii. din 2020, notează Le Figaro.

„Acoperirea vaccinării este departe de a fi suficientă pentru a proteja regiunea de o reapariţie a pandemiei”, a avertizat directorul european al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.

În acest moment, 30% din populaţia din Europa a primit o primă doză de vaccin şi 17% este complet vaccinată. De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost vaccinate 4.514.587 de persoane, dintre care 409.622 cu o doză și 4.104.965 cu schema completă, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel