Urmărește emisiunea live
Rafila, ÎNGRIJORAT de redeschiderea școlilor: Ministerul Sănătății nu a fost foarte clar, a dat dovadă de lipsă de profesionalism
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Deputatul PSD Alexandru Rafila a vorbit despre îngrijorările privitoare la redeschiderea școlilor și despre măsurile luate de Ministerul Sănătății.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, medicul Alexandru Rafila a vorbit despre îngrijorările privitoare la redeschiderea școlilor și despre măsurile luate de Ministerul Sănătății:

Cea mai mare îngrijorare e legată de modul de respectare a procedurilor, dacă personalul didactic și non-didactic cunoaște și aplică aceste proceduri. Să nu uităm că sunt câteva luni bune de când școala nu mai funcționează în România și orice nou început presupune, în mod evident, validarea acelor proceduri și respectarea lor.

Al doilea element e legat de testare, nu este foarte clar, Ministerul Sănătății nu a oferit o recomandare privind modul de testare, distribuția testelor, cine face testarea, când se face testarea. O testare întâmplătoare a tuturor copiilor, de exemplu într-o clasă unde a fost înregistrat un caz, nu știu câte informații aduce pentru că testele rapide sunt relevante atunci când persoana e simptomatică. Lucrurile acestea trebuie discutate și cât ai repede puse în acord cu interesul public, de repornire a școlilor și de protecție a sănătății publice“, a precizat deputatul PSD.

Nu trebuie să speriem oamenii

„Ar putea exista și o creștere a numărului de cazuri, dar trebuie să vedem dacă se datorează deschiderii școlilor. De foarte multe ori s-au făcut speculații, chiar aseară am auzit că nimeni nu poate să nege faptul că numărul de cazuri a crescut după deschiderea școlilor. Dacă creșterea cazurilor din școli e similară cu cea a populației generale, nu putem discuta despre un risc mai mare în școli. Studiile din Belgia arată că doar 20% dintre cadrele didactice s-a îmbolnăvit în școală, restul de 80% s-a îmbolnăvit în afara școlii. E bine să folosim în mod corect și asumat cifrele și să nu speriem oamenii. Trebuie doar să informăm corect și să instruim personalul și elevii fără să venim cu măsuri exagerate care nu s-au mai luat nicăieri.

Auzeam ieri că reprezentanții Ministerului Sănătății au propus introducerea măștii la copiii de 3 ani, ceea ce reflectă lipsă de profesionalism și a înțelegerii contextului în care funcționează grădinițele și școlile“, a conchis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel