Raluca Turcan anunță recalcularea tuturor pensiilor din România. Planul Guvernului Cîțu, dezvăluit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
Raluca Turcan a vorbit despre creșterea pensiilor. 

”Subiectul pensiei aș dori, în Guvernul Cîțu, să-l scoatem complet din lupa politică și să spunem următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40%, dar niciodată nu a fost pregătită și dorită, la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor ar însemna un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu și l-ar fi putut permite. Când s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40% a pensiilor, era necesară o etapă de pregătire și de recalculare a tuturor pensiilor. A fost angajată prin lege undeva în iunie 2019, când era PSD la guvernare și-n 3 luni ar fi trebuit să înceapă evaluarea pensiilor.” a spus Raluca Turcan, ministru al Muncii, la B1 TV. 

Ministrul a spus că sunt două legi pe care se vorbește: 263 - ”pe care o cunosc cei mai mulți pensionari, în baza căreia se făceau indexările și majorările de pensii” și ”cea cu acea majorare fantastică de 40%, 127, publicată în Monitorul Oficial în 2019, dar care urma să intre în vigoare în septembrie 2020”. 

Se recalculează toate pensiile din România

”Ideea unei majorări de pensii este să conducă la creșterea puterii de cumpărare. Anul acesta planul este următorul: începem procesul de recalculare a pensiilor, voi emite un ordin în zilele următoare prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât să fie pregătite ca, pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate și echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu, în maxim un an și jumătate la o recalculare a tuturor pensiilor din România” a continuat Raluca Turcan. 

Ce se întâmplă cu cei care urmează să iasă la pensie

”200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele pregătite, astfel încât, în momentul în care agreăm prin lege formula pe care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate” a continuat Raluca Turcan, care a subliniat că pentru acest proces au nevoie de o mie de angajați, echipamente și softuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel