Rapelul vaccinului Covid-19. Ce se întâmplă dacă nu îl primim la timp. Gidrovel Dumitra: Formula ideală este ca să respectăm calendarul de vaccinare
Autor: Doinița Manic pe 20 ian, 10:09 | Sanatate

Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, a explicat ce se întâmplă dacă nu reușim să facem rapelul vaccinului Covid-19 după 21 de zile de la administrarea primei doze.

"În acest moment datele pe care le avem se referă la faptul că, în cazul vaccinului Pfizer,  beneficiul vaccinului apare dacă a doua doză este administrată la un interval de 21 de zile. Ca și principiu general vorbesc, nu neapărat despre vaccinul Pfizer, o schemă de vaccinare odată întreruptă, ea se continuă nu se reia pentru că există un beneficiu fără discuții chiar dacă el este administrat și la 28 de zile sau chiar mai departe, până la un interval de 6 săptămâni.

Dacă ne uităm în Marea Britanie, care a și luat o decizie în acest sens pentru că vor ca cât mai multe persoane să primească cel puțin o doză, au decis ca doza a doua să fie administrată la 3 luni distanță față de prima doză. Datele pe care se bazează guvernul britanic în această decizie sunt unele studii în care s-a demonstrat că se obține o protecție și în această situație. Formula ideală este ca să respectăm calendarul de vaccinare și să administrăm a doua doză de vaccin la o distanță de 21 de zile.", a explicat Gindrovel Dumitra la RealitateaPlus.

Te-ar putea interesa și ....
Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri