Rareș Bogdan, scos din "autoimpunerea calmităţii" de Adrian Ursu: Nu mă pot abține! Ați pus sare pe rană! Voi vorbi cu Orban
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Antena 3
Sursa foto: Antena 3
Rareș Bogdan a fost scos din sărite de jurnalistul Adrian Ursu, după o intervenție telefonică.

Triajul epidemiologic, în starea de alertă

"Acest triaj înseamnă: "Măsurarea temperaturii prin termometru non-contact. Temperatura nu trebuie să depăşească 37,3. Observarea semnelor şi simptomelor respiratorii de tipul tusei frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată". Cum ar putea paznicul să observe starea modificată? "În cazul în care temperatura înregistrată depașește 37,3, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după 2-5 minute de repaus.

Dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade şi/sau prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru un consult la medicul de familie. Dacă persoana se încadrează în definiţia de caz suspect, medicul de familie îi va recomanda testarea. Nu se încadrează, medicul va orienta diagnosticul către altă afecțiune". Repet, paznicul de la supermarket te trimite la medicul de familie?", a spus Oana Zamfir, citind din ordinul care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, la "Exces de Putere", de la Antena 3.

"M-aţi scos dintr-o autoimpunere a calmităţii"


Rareş Bogdan:  Lucurile ar trebui privite mai larg şi lucrurile arată aşa. În România, în momentul intrării în pandemie, se realizau 400 de teste pe zi, în opt centre Real Time PCR. Astăzi, se realizează aproximativ 13.000 de teste pe zi, ajungând în curând la 15.000, în 82 de centre Real Time PCR. Fiecare judeţ are un loc de testare în Spitalul Judeţean sau într-un spital din municipiu, reşedinţă. La începutul pandemiei, situaţia era extrem de gravă.  (....) Sigur că, probabil, paznicul de la supermarket, de la un office building nu are calităţile unui medic. Dar aici este o chestiune de prevenţie. Este vorba de prevenţie, de a încerca să impunem un anumit comportament.

Adrian Ursu: Dar nu ar fi bine să fie vorba şi de claritate? Că spuneţi - şi foarte corect subliniaţi - s-au făcut progrese. Am crescut numărul de teste şi de centre, dar nu ar fi trebuit să ne creştem şi inteligența administrativă? Dacă ai văzut că, la un moment dat, confuzia unor menţiuni dintr-un act normativ creează mult mai multă confuzie în viața reală, nu te faci şi tu un bun vorbitor de limba română şi corect legiuitor? Cum naiba să pui triaj epidemiologic la intrarea în supermarket?

Rareş Bogdan: Domnul Ursu, aţi reuşit performanţa - că tot aţi apăsat cu doamna Stancu - şi m-aţi scos dintr-o autoimpunere a calmităţii. Ca să fie lucrurile clare, că nu mă pot abţine şi mă cunoaşteţi şi probabil de-asta aţi și tot pus sare pe rană... De prea multe ori, în aceste două luni şi jumătate, la decizii extrem de bune luate de președinte, de premier şi de Comitetul de Situaţii de Urgenţă, băieţii din eşalonul tehnic, ba de la Secretariatul General al Guvernului, ba de la Ministerul Justiţiei, ba de la diverse ministere au reuşit să creeze confuzie. (...)

Când politicienii iau decizii asumate, rezonabile, curajoase, când oamenii care reprezintă România din punct de vedere politic, administrativ, în Guvern, Parlament sau la nivelul Președinției, iau decizii, ele trebuie implementate de un aparat tehnic şi, dacă aparatul tehnic amână zile întregi sau nu este extrem de clar, sigur că trebuie să iei decizii. Ştiu extrem de bine aceste lucruri şi voi avea o discuţie cu Ludovic Orban pentru că eu nu vrea ca PNL şi Guvernul să plătească pentru că nişte funcţionari nu îşi fac treaba bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel