Războiul din Etiopia: Rebelii din Tigray au distrus aeroportul Axum
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
South Sudan's army, or the SPLA, soldiers drive in a truck on the frontline in Panakuach, Unity state
South Sudan's army, or the SPLA, soldiers drive in a truck on the frontline in Panakuach, Unity state
Forțele Frontului de Eliberare Populară Tigray (TPLF) au distrus aeroportul din orașul antic Axum. Guvernul central a dat un ultimatum de 72 de ore.

Forțele Frontului de Eliberare Populară Tigray (TPLF) au distrus un aeroport din orașul antic Axum, potrivit presei afiliate statului, deoarece trupele federale, aflate în marș spre Tugray, au dat un ultimatum de 72 de ore rebelilor din nord.

Liderul TPLF, Debretsion Gebremichael, a declarat pentru agenția de presă Reuters că ultimatumul lui Abiy, liderul Etiopiei, era o acoperire pentru ca forțele guvernamentale să se regrupeze, după ce ar fi fost înfrânt în trei bătălii. Revendicările sunt greu de verificat, deoarece comunicarea prin telefon și internet a fost ruptă. Mii de oameni au fost uciși în luptele și atacurile aeriene care au izbucnit pe 4 noiembrie, iar aproximativ 40.000 de refugiați de război au fugit în Sudan.

Radiodifuzorul Fana a declarat că trupele TPLF au distrus aeroportul care deservea Axum, un oraș la nord-vest de Mekelle, o atracție turistică populară și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Forțele rebele au atacat și alte state

Conflictul s-a extins dincolo de Tigray, TPLF a lansat rachete în regiunea vecină etiopiană, Amhara și peste granița în Eritreea. În același timp, apelurile internaționale pentru mediere, din partea Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene și altor țări africane, nu au soluționat conflictul, potrivit AlJazeera.

VEZI ȘI: Războiul din Etiopia: Șeful OMS e ACUZAT de implicare în conflict

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel