Răzvan Filipescu avertizează: Efecte dezastruoase pentru fermieri
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Membrul Pro România Răzvan Filipescu a avertizat în legătură cu criza Covid-19, care ar putea avea efecte dezastruoase pentru economie și fermieri, multe afaceri riscând să se închidă.

Membrul Pro România Răzvan Filipescu a avertizat în legătură cu criza Covid-19, care ar putea avea efecte dezastruoase pentru economie și fermieri, multe afaceri riscând să se închidă.

„De mai bine de o săptămână vorbesc cu fermieri care îmi aduc la cunoștință faptul că din cauza lipsei precipitațiilor din toamna anului 2019, a temperaturilor ridicate de la începutul anului, a temperaturilor scăzute sub 0 grade din ultimele 5 zile, însoțite de vânturi puternice, se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu. Cele mai multe riscă să fie întoarse și semănate cu alte culturi (doar dacă va ploua, ceea ce nu se vede încă pe prognozele meteo), altfel vor fi compromise total, în maxim 10 zile", a transmis printr-un comunicat politicianul Pro România, Răzvan Filipescu.

Efect de domino

„În contextul crizei COVID, aceasta ar putea avea efecte dezastruoase pentru economie și fermieri, mulți riscând să-și închidă afacerile, generând efecte de domino. O parte din fermieri am înțeles că au notificat deja Primăriile pentru a se constata starea de calamitate naturală", a mai scris politicianul.

Acțiuni la nivel local

Filipescu îi roagă pe Prefectul Constanței, George Niculescu, și pe Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, „să realizeze vizite pe teren prin direcțiile de specialitate, să stabilească întâlniri cu fermieri și grupuri de fermieri, să prevadă deja procedurile, să inventarieze zonele de risc și să acționeze rapid pentru a declara calamitate naturală la aceste culturi, în zonele afectate".

Situații neîntâlnite de zeci de ani

„Important este să conștientizăm situația și să facem demersuri pentru constatarea calamităților. Am încredere că vom găsi înțelegere și soluții la nivelul Comisiei Europene. Pozele vorbesc de la sine, este un fenomen de secetă pe care oameni cu vechime, oameni care au lucrat în instituții de cercetare de peste 40 de ani nu le-au întâlnit până acum", a încheiat constănțeanul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel