Record la Catedrala Mântuirii Neamului. Va avea cel mai mare iconostas ortodox din lume
Autor: Alexandru Ichim pe 05 mai, 22:22 | Social

Cel mai mare iconostas ortodox din lume va fi la Catedrala Mântuirii Neamului. Recordul este confirmat de către Academia Recordurilor Mondiale. 

Catedrala Mântuirii Neamului deţine cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 m şi o înălţime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române, scrie Agerpres. Catapeteasma Catedralei Naţionale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu, în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin şi aşezate pe patru registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia.Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură.

Ce spune Academia Recordurilor Mondiale

Academia Recordurilor Mondiale menţionează că, după ce catedrala va fi pictată integral, va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic.De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puţin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.Catedrala Naţională a fost sfinţită la 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Ce dotări va avea Catedrala Mântuirii Neamului

Înaltă de 120 de metri, catedrala va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri.Catedrala Naţională are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre.În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.

Investiții în lucrarea impresionantă din Capitală 

Peste 110 milioane euro au fost investiţi în construcţia "la roşu".În prezent, se fac lucrări de pictură în interior, tencuiri şi placări cu piatră la exterior. Se lucrează la subsoluri şi la spaţiile exterioare ale catedralei, mai informează Basilica. 

Social Vezi toate articolele
Crossuri parteneri