Referendumul asupra independenţei Noii Caledonii s-ar putea amâna
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Prim-ministrul francez Edouard Philippe
Prim-ministrul francez Edouard Philippe
Premierul francez Edouard Philippe a propus sâmbătă amânarea pentru 4 octombrie a referendumului asupra independenţei Noii Caledonii, prevăzut iniţial pentru 6 septembrie, din cauza dificultăţilor logistice cauzate de pandemia de coronavirus, informează AFP şi dpa.

Premierul a transmis un proiect de decret cu această nouă dată preşedinţilor guvernului şi congresului Noii Caledonii, teritoriu francez situat în Pacificul de Sud, pentru un aviz consultativ în termen de 15 zile.

Textul va fi apoi prezentat Consiliului de Miniştri în a doua jumătate a lunii iunie, statul francez urmând să fixeze data referendumului. Propunerea privind amânarea a fost bine primită de formaţiunile anti-independenţă din Noua Caledonie, dintre care cea mai importantă este Viitor şi Încredere, transmite Agerpres.

După un prim referendum, care a avut loc pe 4 noiembrie 2018 şi care s-a soldat cu victoria celor care nu doresc independenţa (56,7%), un al doilea referendum a fost fixat de premier pentru 6 septembrie 2020, la mai puţin de doi ani de la primul, după cum prevede acordul de la Noumea ce organizează decolonizarea progresivă a arhipelagului.

Dacă tabăra anti-independenţă va câştiga din nou în 2020, un al treilea referedum ar putea avea loc până în 2022, în conformitate cu acordul de la Noumea. Datorită unei reduceri drastice a zborurilor internaţionale şi a unor măsuri de izolare foarte stricte, Noua Caledonia a înregistrat doar 18 cazuri de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel