Reprezentanții elevilor solicită preșdintelui Klaus Iohannis respingerea OUG 51/2019
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Consiliul Naționala al Elevilor, alături de Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), Fundația World Vision Romania solicită Președintelui României promulgarea legii privind respingerea OUG 51/2019.

În lunile ianuarie și februarie, Consiliul Național al Elevilor a militat pentru respingerea parlamentară a OUG nr. 51/2019, care transfera serviciile de transport persoane, din sfera serviciilor de interes public, în sfera serviciilor de interes comercial. O consecință directă a acestei ordonanțe de urgență o reprezintă faptul că autoritățile publice locale nu mai au puterea legală de a reglementa activitatea companiilor de transport, fapt ce se răsfrânge în mod direct asupra transportului elevilor.

OUG nr. 51/2019 a fost respins, la începutul lunii martie, în plenul Camerei Deputaților. Astfel, Consiliul Național al Elevilor a făcut un prim pas către asigurarea transportului gratuit pentru toți elevii din România. Legea de respingere a acestei ordonanțe de urgență se află acum la Președintele României, pentru promulgare.

Cu toate acestea, reprezentanții federațiilor de transportatori solicită public ca această lege să nu fie promulgată, întrucât ar putea afecta bunul mers al economiei și ar deservi intereselor celor care sunt „interesați să acapareze această piață”. Dorim să atragem atenția asupra faptului că, odată cu respingerea definitivă a OUG nr. 51/2019, Consiliile Județene vor realiza noi licitații pentru acordarea licențelor de transport la nivelul fiecărui județ, la care vor putea participa toate companiile de transport interesate.

„Solicităm președintelui României, inițiator al proiectului de țară România Educată, să promulge legea de respingere a Ordonanței de urgență nr. 51/2019, legea prin care transportul redevine serviciu public - în România inechității sociale și educaționale, este important ca toți copiii să aibă accesul garantat la educație, iar acest aspect trebuie corelat cu o măsură importantă: transport gratuit. Eforturile reprezentanților elevilor trebuie legitimate, doar în acest mod putem vorbi despre România Educată în adevăratul sens al cuvântului.", a declarat Antonia- Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

,,România are încă de lucru și la reducerea numărului de elevi care părăsesc școlile înainte de terminarea educației obligatorie. Când chiar și abandonarea școlilor depinde în mare parte de situația financiară neavantajoasă a elevilor și a familiilor, statul nu poate să-și permite să nu sprijine transportul necesar pentru garantarea educației. Solicităm președintelui României să promulge legea de respingere a OUG. Nr. 51/2019, astfel eliminând o măsură nedreptă față educației naționale. “, a declarat Domokos Ferenc, președintele Uniunii Liceenilor Maghiari din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel