Republicanii din Senatul SUA fac o prioritate din procesul de acuzare al lui Trump
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Un proces al lui Donald Trump va fi o prioritate pentru Senatul SUA la începutul lui 2020  dacă punerea sub acuzare a preşedintelui american (impeachment) este aprobată de Camera Reprezentanţilor.

Acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare, a declarat, miercuri, liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, citat de AFP. 

Comisia juridică a camerei inferioare, controlată de democraţi, ar urma să se reunească miercuri seară pentru a dezbate cele două capete de acuzare reţinute în procedura de impeachment care îl vizează pe Donald Trump: abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

În cazul unei aprobări din partea Comisiei, Camera Reprezentanţilor ar putea vota în şedinţă plenară săptămâna viitoare. Miliardarul republican va deveni în acest caz foarte probabil cel de al treilea preşedinte american din istorie pus sub acuzare de Congres.

Senatul va fi apoi însărcinat să determine dacă al 45-lea preşedinte al SUA trebuie să fie destituit. Pentru a-l destitui pe Donald Trump în camera superioară a Congresului, democraţii au nevoie de 60 de voturi din 100.

Or, ei controlează 53 de mandate şi, cel puţin pentru moment, senatorii republicani sunt fideli preşedintelui. 'Un proces în Senat ar urma să fie prima noastră sarcină în ianuarie', a declarat miercuri liderul senatorilor republicani Mitch McConnell. El le-a reproşat de altfel democraţilor că s-au precipitat, stabilind 'punerea sub acuzare cea mai puţin minuţioasă şi cea mai nedreaptă din istoria modernă'.

'Dacă Camera Reprezentanţilor continuă pe acest drum distructiv şi ne trimite articolele pentru punerea sub acuzare, Senatul le va studia după Anul Nou şi va proceda la un proces echitabil', a mai spus senatorul din Kentucky.

Democraţii au declanşat în septembrie o anchetă pentru punere sub acuzare, după ce Donald Trump i-a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe Joe Biden, cel mai probabil contracandidat al său în scrutinul prezidenţial din 2020, şi pe fiul său Hunter. După peste două luni de anchetă, opoziţia l-a acuzat pe preşedinte că a abuzat de puterea sa pentru a realiza aceste obiective, în special blocând un ajutor militar crucial pentru această ţară aflată în conflict armat cu Rusia, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel