Urmărește emisiunea live
Reţea mondială de comunicaţii criptate, folosită de organizaţii criminale, destructurată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Autorităţile judiciare şi de poliţie din Franţa, Olanda şi Marea Britanie au anunţat destructurarea unei reţele mondiale de comunicaţii criptate, EncroChat, care era folosită aproape exclusiv de organizaţii criminale cu activităţi mergând de la trafic de droguri şi extorcare de fonduri la spălare de bani şi răpiri, relatează joi AFP şi Reuters.

Operaţiunea comună a condus la "multiple arestări" în mai multe ţări europene şi a împiedicat comiterea a numeroase fapte penale, au explicat responsabili francezi şi olandezi prezenţi la o conferinţă de presă la Haga, sediul Eurojust, organizaţia de cooperare judiciară a statelor europene, scrie Agerpres.

În cadrul anchetei desfăşurate sub egida Eurojust, sesizată anul trecut de Franţa, şi cu sprijinul Europol, în ultimele luni au fost interceptate şi descifrate în timp real "peste 100 de milioane de mesaje" transmise via EncroChat între infractori din toată lumea. Interceptarea de mesaje a luat sfârşit la 13 iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de "alertă" adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost "infiltrată în mod ilegal" de "entităţi guvernamentale" şi şi-a sfătuit clienţii să se debaraseze "imediat" de telefoane.

Potrivit autorităţilor, cvasitotalitatea clienţilor EncroChat - "între 90% şi 100%" - au legături cu crima organizată. Circa 50.000 de telefoane utilizate de aceştia se aflau în circulaţie în 2020. Folosirea acestor telefoane criptate de către indivizi având legături cu criminalitatea a fost detectată în Franţa în 2017, în cadrul unor operaţiuni împotriva crimei organizate desfăşurate de Institutul de cercetări penale al Jandarmeriei naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel