Rețelele de socializare amplifică fake news-ul. Antonia Matei: E ca un bulgăre care o ia la vale și ajunge avalanșă până jos
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Pixbay
Sursă foto: Pixbay
Antonia Matei, lector universitar doctor la Departamentul de Jurnalism al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, a vorbit, în cadrul unei emisiuni dedicate manualului UNESCO, „Jurnalism, fake news & dezinformare” de la DC News, despre impactul pe care rețelele de socializare îl au față de propagarea intensă a fake news-urilor.

Invitată la DC News, Antonia Matei, lector univ. dr. la FJSC, a vorbit despre rolul negativ pe care rețelele de socializare îl au în propagarea știrilor false:

Social media și platformele de social media au devenit instrumente foarte puternice în această luptă și au schimbat foarte mult câmpul de bătălie. De fapt, în Manualul UNESCO anti fake news se arată că jurnalismul este sub atac, e pe un câmp de luptă. Până la urmă, multe publicații preferă, în loc să dea pe televiziune, la radio ori pe site-ul lor, să dea mai întâi în social media, pentru că acolo lumea caută intens și, din păcate, atunci când ne întâlnim cu o informație greșită sau falsă, odată ce a intrat pe o platformă de socializare, a scăpat cu totul de sub control și, chiar dacă jurnaliștii o cataloghează drept falsă, răuvoitoare, este ca un bulgăre care o ia la vale și ajunge avalanșă până jos.

Jurnaliștii pot avea grijă să verifice mult mai bine informațiile pe care ei le dau și ăsta e un element important din manual, să se verifice cât mai bine informația înainte de publicare și, de asemenea, în partea de fact-checking, după publicare. Cei de la AFP, care au un site dedicat verificării de informație. În plină pandemie, au găsit un filmuleț care a fost viral pe rețelele de socializare. Erau doi medici, soț și soție, ea era e moarte pe un pat de spital, el trist lângă ea dar, de fapt, era o scenă dintr-o telenovelă de acum mulți ani, însă foarte multă lume a căzut în această plasă a informației false cum, de altfel, se întâmplă zi de zi“, a precizat Antonia Matei.

Manualul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a fost lansat vineri, 14 mai, într-un eveniment online la care a participat, ca invitat special, doamna Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Este vorba despre manualul UNESCO, „Jurnalism, fake news & dezinformare”, care este acum disponibil gratuit, online, în 24 de limbi, inclusiv limba română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel