Rețetă prăjitură cu nucă și cocos. Pentru mulți, e desertul copilăriei
Autor: Rodica Mitu pe 06 sep, 09:30 | Retete

Prăjitură / Captură foto Neatza cu Răzvan și Dani

Vlăduț, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a explicat cum se pregătește o rețetă de prăjitură cu nucă și cocos, îndrăgită în copilărie. 

Pentru mulți, aceasta este prăjitura copilăriei cu care ne delectam, mai ales la sărbătorile de iarnă. Însă o putem prepara în orice sezon pentru că ingredientele sunt simple.

Ingrediente

Pentru blat de pandișpan în tavă de 25/35 cm:

7 ouă7 linguri de zahăr7 linguri de ulei7 linguri de făină1 praf de sare2 linguri nucă măcinată2 linguri nucă de cocos

Pentru sirop de ciocolată:

100 gr zahăr2 linguri cacao300 ml apă100 gr unt100 gr ciocolată cu lapte50 gr ciocolată amăruie2 lingurițe esență de rom

Pentru tăvălit cuburile de pandișpan:nucă de cocosnucă măcinată

Mod de preparare

Preparare blat de pandișpan cu nucă și nucă de cocos

Se pornește cuptorul la 180 de grade.

Se începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Peste albușuri se presară un praf de sare, apoi se bat bine cu mixerul până devin spumoase și lucioase. Se adaugă, lingură cu lingură, zahărul și se continuă mixarea albușurilor până se obține acea bezea fermă.

În bezeaua de albușuri se încorporează, pe rând, gălbenușurile, amestecând de data aceasta cu o spatulă. Se amestecă compoziția de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a se menține pufoasă și aerată.

Se adaugă uleiul și din nou se amestecă lejer. Apoi se adaugă, pe rând, făina, nuca măcinată și nuca de cocos. Compoziția rezultată se întinde în tava tapetată la bază cu hârtie de copt. Se nivelează bine la suprafață și se dă tava la cuptor pentru 20-25 de minute.

Preparare sirop de ciocolată

Într-un vas, se amestecă zahărul cu cacao și se adaugă apa. Se pune vasul pe foc și se amestecă până se topește zahărul și se omogenizează siropul. Se adaugă untul, se lasă să se topească, apoi se adaugă ciocolata. Din nou, se amestecă bine în vas până se topesc cele două tipuri de ciocolată și siropul este dens și uniform. Siropul de ciocolată trebuie să fie ușor cursiv, pentru a putea pătrunde în blatul de pandișpan porționat, potrivit a1.ro.

La final...

După ce blatul de pandișpan este temperat, se răstoarnă pe un blat de lucru și se porționează în cuburi.

Cu un bețișor de frigărui se ia fiecare cub de pandișpan și se trece prin siropul de ciocolată pentru câteva secunde. Apoi se pune cubul însiropat în vasul cu nucă măcinată și se tăvălește prin aceasta până se acoperă pe toată suprafața cu nucă.

O parte din bucățile de pandișpan însiropate cu ciocolată se vor tăvăli prin nuca clasică, iar o parte prin nuca de cocos.  

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri