Revine GARANȚIA pe sticlă! Cât va costa un pet. Ministrul Alexe reia, după patru luni, tema lansată în studioul DCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Revine garanția pe sticle, aceasta urmând a fi înapoiată în momentul returnării recipientului la magazin. 

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat, conform Digi24: ”Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau pet-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare. Regula va fi obligatorie până la sfârșitul anului, spune ministrul Mediului. Prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu”. 

Andrei Coșuleanu, Act for Tomorrow, atrage atenția, conform sursei citate, că trebuie ca deșeul să fie dus la orice magazin, obiectivul fiind reciclarea deșeurilor, adică să nu fie oprită o garanție care să fie dată înapoi de același magazin, ci să se poată face reciclarea la orice magazin. ”Este un sistem care costă câteva sute de milioane de euro și trebuie să vedem cine îl va finanța.” subliniază el. În Germania, rata de reciclare a acestor recipiente este de peste 98 la sută. Cetățenii duc PET-urile la un tonomat și primesc înapoi garanția de 25 de cenți.

Ideea cu banii pe pet i-a fost dată ministrului Alexe și de către jurnalistul Val Vâlcu, într-o emisiune DCNews. Declarația care astăzi reapare la sursa citată a fost făcută și-n urmă cu patru luni într-un interviu dcnews.ro. 

Iată știrea din 4 martie 2020: 

"Pe mine mă doare sufletul când cumpăr băuturi răcoritoare sau bere şi trebuie să duc sticlele la gunoi. Aş vrea să vă spun că am avut deja două sau trei întâlniri cu reciclatorii şi vom înfiinţa anul acesta, pe banii producătorilor, sistemul de garanţie în depozit. Astfel, cine cumpără o bere, i se opreşte garanţie, fix cum era pe vremea când eram noi copii, iar când o duce înapoi - n.r. recipientul, primește banii. Vom creşte gradul de colectare selectivă din România. Suntem la 13 la sută, deşi trebuia să fim la 50 la sută. Sistemul de garanţie depozit îl vom avea la toate ambalajele, sticle, pet, doză", a spus Costel Alexe pentru DC NEWS. 

Jurnalistul Val Vâlcu i-a replicat acestuia că ar putea fi linşat pentru această măsură. Pe de altă parte, jurnalistul consideră că dacă se pune preț pe pet, cetățenii se vor bate să recicleze. 

"Păi, ţi-o ia din mână. Dacă îi puneţi preţ, nici nu apuci să o bei, vine unul după tine şi ţi-o din mână de pe stradă!", a spus Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel