Revoluția tehnologiei cuantice. Oamenii de știință au reușit să ajungă la o nouă stare a materiei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
a fost descoperita o noua stare a materiei
a fost descoperita o noua stare a materiei
Oamenii de știință au creat un gaz cuantic unidimensional de disproziu. Acesta este stabil și creează stări excitate în creștere.

Cercetătorii conduși de Benjamin Lev, un fizician al Universității Stanford, au dezvoltat un șurub cuantic Arhimede care transportă colecții fragile de atomi gazoși către stări de energie stabile superioare. "Așteptările mele pentru sistemul nostru erau ca stabilitatea gazului să se schimbe doar puțin. Nu mă așteptam să văd stabilizarea completă a acestuia", a explicat Lev.

Într-un studiu publicat pe 14 ianuarie în American Associate for the Advancement of Science, cercetătorii s-au concentrat pe relația dintre stările excitate de lungă durată ale sistemelor cuantice sociale. Oamenii de știință au creat stări non-termice în gaz cuantic unidimensional prin stabilizarea unui gaz super-Tonks-Girardeau. Acest lucru a fost apoi forțat să atingă echilibrul termic folosind interacțiuni repolare cu dipol pe distanță lungă.

În timpul experimentelor, cercetătorii au observat dezvoltarea stărilor cicatriciale. Acestea sunt traiectorii incredibil de rare ale particulelor din haosul cuantic în care particulele își reiau pașii. Aceste stări prezintă un interes special pentru cercetători, deoarece oferă posibilități de informații codificate în sistemele cuantice. Din păcate, nu există aplicații reale pentru descoperire. Dar Lev și colegii săi urmăresc să dezvolte știința care va alimenta cu siguranță revoluția tehnologiei cuantice. Experții cred că revoluția se apropie cu pași repezi, potrivit ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel