Revoluție în agricultură: plante inoculate cu bacterii pentru a crește rezistența la sare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Irigațiile duc la sărăturarea solului. Soluția, obținută prin biotehnologie
Irigațiile duc la sărăturarea solului. Soluția, obținută prin biotehnologie
Oamenii de știință de la Brigham Young University (BYU) din Statele Unite au reușit să inoculeze plante de lucernă cu bacterii tolerante la sare. Scopul acestei acțiuni este încercarea de a opri scăderea randamentelor culturilor, cauzată de mărirea suprafeței terenurilor agricole sărăturate.

Condusă de Brent Nielsen, profesor de microbiologie și biologie moleculară, echipa de cercetare BYU a folosit bacteriile găsite pe rădăcinile plantelor cu toleranță la sare pentru a le inocula în plantele de lucernă, care au fost apoi cultivate în soluri excesiv de sărate. Potrivit lui Nielsen, membrii echipei au luat rădăcinile unor specii de plante care tolerează sărea, le-au măcinat, iar apoi și au cultivat în laborator bacteriile existente. Astfel au reușit să izoleze mai mult de 40 de bacterii diferite, dintre care unele tolerează concentrații saline similare celei din apa oceanului.

Acest rezultat este de o importanță deosebită, pentru că solurile din unele zone ale Chinei, Australiei și din Orientul Mijlociu au devenit din ce în ce mai sărate, la fel ca și principalele terenuri agricole din sud-vestul Statelor Unite. „Când o suprafață de teren este folosită în mod repetat pentru agricultură, salinitatea crește.

Apa de irigații are sare și atunci când se evaporă sau este absorbită de plante, sarea rămâne în sol", explică Caitlyn McNary, unul dintre cei șase coautori ai studiului BYU. „Cu ceea ce am descoperit, terenurile care acum nu sunt capabile să mențină viața plantelor din cauza salinității ridicate ar putea fi folosite din nou pentru culturi", a mai adăugat el.

În paralel cu experiențele cu lucernă, care este a patra cea mai practicată cultură din SUA, echipa a făcut experimente în seră și pe teren cu orez, salată și fasole verde. „Multă vreme ne-am întrebat dacă sărăturarea terenurilor este doar o bătălie pierdută sau putem face ceva în privința asta. Acum am arătat că putem să facem ceva", a concluzionat profesorul Nielsen.

Articolul original este disponibil pe https://lifesciences.byu.edu/byu-scientists-discover-way-to-make-crops-grow-in-salt-damaged-soil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel