REZULTAT ALEGERI PARLAMENTARE 6 decembrie 2020
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Pe 6 decembrie 2020, în intervalul orar 7.00 - 21.00, în România, se desfășoară alegerile parlamentare. Vor fi aleși deputații și senatorii din Camera Deputaților, respectiv Senat pentru următorii patru ani. DCNews vă ține la curent cu toate informațiile!

VEZI AICI: REZULTATE PARȚIALE ALEGERI PARLAMENTARE 2020. BEC, ANUNȚ - 99% dintre VOTURI

Alegerile parlamentare de pe 6 decembrie 2020 vor avea loc în condiții speciale, impuse de actuala stare epidemiologică. În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum 1 metru între oameni, iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de cinci alegători.

În urma scrutinului de duminică, vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați. Campania electorală a început pe data de 6 noiembrie şi s-a încheiat pe 5 decembrie, la ora 7:00. Numărul candidaţilor a crescut comparativ cu alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați. Dintre aceștia, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

Alegeri parlamentare 2020. Cine are drept de vot și cine nu poate vota

Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

 

Alegeri parlamentare 2020. Start vot în diaspora

Alegerile parlamentare 2020 au luat deja startul odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care, pentru diaspora, scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie. Românii din diaspora îi vor alege pe cei patru deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în Parlament.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate.

Alegeri parlamentare 2020. Cum afli secția la care ești arondat în țară
 

Pentru a afla la ce secție de votare sunteți arondat, accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care vă puteți exprima opțiunea.

Alegeri parlamentare 2020. REZULTAT VOT

Rămâneți pe DCNEWS.RO pentru a afla cele mai importante informații din ziua votului, cele mai importante declarații, precum și rezultatul scrutinului. 

Alegeri parlamentare 2020. Gabriela Firea a votat prima 

"Am votat pentru a le aduce românilor o formulă guvernamentală cu specialişti, cu oameni care să gestioneze mai bine criza sanitară, care să testeze masiv populaţia. Am votat pentru majoritatea parlamentară care să pună bazele unei formule guvernamentale care să nu mai închidă şcolile, care să redeschidă pieţele.", a spus prim-vicepreşedintele PSD

VEZI Gabriela Firea, la prima oră la urne. "Am votat cu gândul la bucureştenii mei dragi"

Marcel Ciolacu îndeamnă românii să voteze în spiritul Sfântului Nicolae

"Îndemn toţi românii să vină la vot azi, e un vot crucial. Îi îndemn să voteze în spiritul Sfântului Nicolae. Pentru cei care au fost cuminţi, să le aducă daruri, iar pentru cei obraznici să aducă nuiaua", a declarat Marcel Ciolacu. 

VEZI Marcel Ciolacu îndeamnă românii să voteze: "E un vot crucial. Să voteze în spiritul Sfântului Nicolae"

Ludovic Orban: Românii pot decide direcţia

"Astăzi românii au puterea să decidă în ce direcție se va îndrepta România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul la vot și să participe la această decizie fundamentală pentru viitorul României.", a declarat Ludovic Orban.  

VEZI Ludovic Orban, după ce a votat: E o zi decisivă. Românii au puterea să decidă în ce direcție ne vom îndrepta

Preşedintele Klaus Iohannis a fost nevoit să îşi dea masca jos în secţia de votare

Preşedinta secţiei de votare de la Jean Monet l-a rugat pe preşedintele Klaus Iohannis să îşi dea masca jos, conform procedurii de identificare de la alegerile parlamentare. 

VEZI ŞI Klaus Iohannis: Avem o şansă istorică pentru un Parlament mai bun

Preşedintele Traian Băsescu, cenzurat de televiziuni 

Mai multe televiziuni au cenzurat transmisiunea declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu, care a încălcat legea electorală, dar şi dispoziţiile CNA din ziua votului, spunând care este partidul cu care a votat. 

VEZI Băsescu, CENZURAT de televiziuni după ce a spus cu cine a votat. Legea electorală, ÎNCĂLCATĂ

PREZENȚĂ VOT

Prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 18.00, de 27,92%, adică 5.079.908 alegători, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central.

Prezenţa pe ţară, până la ora 19.00, a fost de 29,80%, conform BEC.

REZULTATE și declarații

ARGUMENT, institutul de sondare al DCMedia Group, vă aduce cifrele momentului din ziua votului, 6 decembrie 2020. Sunt datele de la ora 20.00:

VEZI AICI: REZULTAT VOT. Sondaj ARGUMENT 6 decembrie. AVEM PROCENTELE. CUTREMUR în toate partidele!

PSD se clasează pe primul loc în exit-poll-ul realizat de CURS-Avangarde, urmat de PNL și USR-PLUS.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a zis care ar putea fi propunerea de premier din partea partidului pe care îl conduce. Este vorba despre profesorul Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila a declarat, la închiderea urnelor, că este convins că rezultatul exit-poll va fi confirmat și că PSD, după numărătoarea voturilor, își va consolida poziția.

Preşedintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, care a fost între altele premier interimar al României şi ministru al Apărării Naţionale, a declarat, duminică seară, după publicarea rezultatelor exit-poll, că românii au sancţionat „fără niciun drept de apel politica dezastruoasă a guvernului liberal” şi ideea de austeritate. 

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, le-a cerut, duminică seară, membrilor de partid să rămână „extrem de vigilenţi, implicaţi şi atenţi” până la numărarea ultimului vot şi semnarea procesului verbal.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că PMP a trecut pragul electoral şi „nu oricum”, el anticipând că va avea 7 procente, „fără redistribuire”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a zis, după anunţarea rezultatelor exit poll, că este mulţumit de scorul electoral obţinut de formaţiunea sa şi că prioritatea este formarea unui guvern de centru-dreapta, care să pregătească repede bugetul pe anul viitor. 

Dacian Cioloş, copreşedinte al alianţei USR-PLUS, şi-a exprimat convingerea că forţele reformatoare vor fi capabile să construiască o majoritate, dar a menţionat totodată că negocierile nu vor avea loc „pe repede înainte”.

BEC, primele rezultate oficiale parțiale

BEC a anunțat primele rezultate oficiale parțiale. Potrivit acestora, în Parlament vor intra cinci partide, respectiv PSD, PNL, USR-PLUS, AUR și UDMR.

„Din cele 19.553 de secții de votare, până la ora 10 au fost centralizate provesele verbale din 12.228 de secții de vot, reprezentând 62,54%”, tranmite BEC.

Potrivit sursei citate, situația pentru Camera Deputaților este următoarea:

- PSD - 29,39%
- PNL - 24.24%
- Alianța USR PLUS - 15,4%
- AUR - 8,2%
- UDRM - 7,4
- PMP - 4,69%
- Pro România - 4,29%.

Pentru Senat situația este:

- PSD – 29,83%
- PNL – 24,66%
- USR PLUS – 15,44%
- AUR – 8,65%
- UDMR – 7,57%
- PMP 4,77%
- Pro România – 4,27%

Următoarea comunicare a Biroului Electoral Central va fi la ora 13.30.

AICI CELE MAI NOI DATE DE LA BEC!

În curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel