RISC de AVALANȘE în Carpați. Ion Sănduloiu: Nu se mai pot face drumeții până în iunie, traseele montane nu mai există
Autor: Ioan-Radu Gava pe 07 feb, 12:10 | Travel
Exclusiv

RISC de AVALANȘE în Carpați. Ion Sănduloiu: Nu se mai pot face drumeții până în iunie, traseele montane nu mai există / Sursă foto: Pixbay

Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, a oferit un interviu exclusiv pentru DC News referitor la situația traseelor montane și la riscul de avalanșă din Munții Carpați.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, a vorbit despre situația traseelor montane și despre riscul crescut de avalanșă din Munții Carpați. De asemenea, salvamontistul a explicat de ce au existat numeroase apeluri la Salvamont în ultimele zile:

„Majoritatea apelurilor au fost cu accidente de pârtie care sunt foarte normale în perioada  asta. Au fost și câteva apeluri cu turiști care au urcat pe traseele deja anunțate închise, au fost surprinși de vreme rea, pentru că în Carpații Orientali s-a schimbat brusc vremea, și nu au mai găsit drumul înapoi sau riscau să intre în hipotermie, genul acesta de accidente. Noi tot venim cu avertizări, spunem că traseele sunt închise, adică nu mai există linia potecii, abordarea este una care nu mai e pentru drumeți, e rezervată doar celor cu pregătire alpină.

Traseele montane nu mai există, abordarea e strict alpina. Asta poate să însemne că dimineața e mai sigur să urci pe o muchie, care e umbrită și fiind muchie ai risc mai mic de avalanșă, iar întoarcerea să o faci, dacă ai posibilitatea, pe o altă muchie care să fie umbrită după amiază, ca să eviți perioada caldă în care se poate dinamiza zăpada mai ușor. Asta înseamnă experiență multă de munte, persoane pregătite și tehnic și psihic, cu echipament și așa mai departe. Nu se mai pot face drumeții până la sfârșit de mai - început de iunie, cel puțin pentru zona montană înaltă (Făgăraș, Parâng, Bucegi, Retezat)“, a precizat salvamontistul.

Travel Vezi toate articolele
Crossuri parteneri