Robotul cameleon. Noua tehnologie de camuflare a cercetătorilor coreeni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Robotul cameleon. Noua tehnologie de camuflare a cercetătorilor coreeni  /  Sursă foto: Captură YouTube
Robotul cameleon. Noua tehnologie de camuflare a cercetătorilor coreeni / Sursă foto: Captură YouTube
Cercetătorii coreeni au dezvăluit robotul cameleon. Cum va fi folosită tehnologia de camuflare la început.

O echipă de cercetători coreeni par să fi descifrat codul pentru „camuflarea rudimentară”, sau tehnologia de camuflare activă care se poate îmbina automat cu împrejurimile în timp real.

Tehnologia flexibilă care imită culori este îndeajuns de rezistentă și sensibilă încât să ajute un mic robot să se îmbine cu împrejurimile sale, în mod asemănător cu un cameleon din viața reală. Cercetările au fost publicate recent în jurnalul Nature Communications. Pentru a demonstra că sistemul funcționează, oamenii de știință au publicat și o filmare cu robotul cameleon care își schimbă culoarea de la roșu la albastru la verde în timp ce se deplasează pe mai multe suprafețe monocrome.

Reușita reprezintă un pas semnificativ pentru cercetările privind camuflarea, chiar dacă tehnologia este încă în etape preliminare, fiind deocamdată în faza de „proof-of-concept” (dovadă de concept).

Noul experiment implică o strategie diferită față de alte sisteme

Aceasta nu este prima încercare de a dezvolta camuflare activă. Însă, acest experiment implică o strategie diferită față de alte sisteme care deseori încearcă să atribuie cât mai mulți pixeli colorați unei suprafețe, fapt descris de cercetători drept „extrem de dificil” din punct de vedere tehnologic.

În schimb, materialul care își schimbă culoarea, și micul robot cameleon, este produs din mai multe straturi suprapuse de display-uri care își schimbă culoarea și folosesc nanosenzori pentru a detecta și afișa culorile împrejurimilor.

„Prima întrebuințare va fi una militară”

Camuflarea este deja luată în considerare pentru întrebuințări ale armatei, fapt ce nu ar trebui să fie deloc surprinzător, scrie Futurism.

„Prima întrebuințare va fi una militară”, a spus Seung Hwan Ko, autor senior de la Universitatea Națională din Seoul.

Totuși, pe parcurs, Ko își imaginează o lume în care vom putea achiziționa îmbrăcăminte „care își schimbă culoarea și tiparele în funcție de preferințele și împrejurimile noastre”, potrivit Descopera.

CITEȘTE ȘI   -  Cum să creezi cea mai puternică parolă. Nu este nevoie de litere, cifre și simboluri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel