„Robotul” de transhumanță. Imagini inedite, comentate de un cioban adevărat
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagini cu un robot cu patru picioare care ghidează o turmă de oi pe un teren înclinat fac înconjurul internetului.

Imagini cu un robot cu patru picioare care ghidează o turmă de oi pe un teren înclinat fac înconjurul internetului, conform The Verge. Videoclipul vine de la compania neozeelandeză Rocos, în parteneriat cu Boston Dynamics, creatorul robotului „ca un câine", care apare în multe materiale. Rocos creează software care controlează de la distanță roboții, iar videoclipul demonstrează o potențială folosință: agricultura.

„Echipat cu senzori de înaltă rezoluție de căldură, LIDAR și gaze, Spot navighează prin medii complicate pentru a capta imagini în timp real", a transmis compania, într-o postare pe blog. „În agricultură, fermierii pot accesa informații precum estimări mai precise și actuale ale locației. Acest lucru oferă acces la o nouă categorie de automatism și, totodată, o afacere mai sigură și mai eficientă".

Ciobăneștii, înlocuiți de roboți?

Cu toate că videoclipul nu trebuie neapărat luat în serios, rămâne întrebarea: ce ar fi ca cest lucru să se întâmple cu adevărat? Pentru a afla, The Verge l-a contactat pe James Rebanks care și-a scris autobiografia în care și-a descris viața ca cioban, în Anglia.

„Acest robot ar putea fi o unealtă extrem de bună la multe lucruri, însă este inutil și nedorit pe post de câine ciobănesc", a spus el. „Nimeni care lucrează cu oi dorește sau are nevoie de acest lucru – este doar fantezie".

Rebanks a explicat că acești roboți pur și simplu nu sunt suficient de abili sau de inteligenți pentru această muncă solicitantă, iar situația va rămâne așa mult timp de acum încolo.

Știința mutării oilor

„Transhumanța nu înseamnă doar să fii în spatele oilor, ci despre cerințele celui care le ghidează, iar câteodată ce trebuie făcut, bazându-ne pe inteligența câinelui", a mai spus Rebanks. „O mutare la stânga sau la dreapta de doar câțiva centimetri poate întoarce oile, iar un câine bun poate judeca caracterele lor și cât trebuie să facă sau să nu facă".

În încheiere, ciobanul a explicat că în videoclip se vede clar că oile nu respectă robotul. „Dacă te uiți atent, oile ies din turmă și își bat joc de el. Într-o săptămână, nu îl ascultă deloc", a explicat el. „Oile au inteligență și vor înțelege rapid, iar mai apoi nu-l vor mai respecta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel