Român cu coronavirus. Arafat: ”Suntem obligați să ne gândim la ce e mai rău”. Răspuns la acuzațiile că ar da ”UN TUN”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Raed Arafat
Raed Arafat
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a oferit primele declaraţii cu privire la românul infectat cu coronavirus în Japonia. 

"După regulamentul internaţional, orice vas pe care se află o persoană infecţioasă intră în carantină şi  nu coboară nimeni. De când a apărut cazul iniţial şi până acum sunt aproape 150 de cazuri de transmisie şi oameni diagnosticaţi. Când cazul este confirmat, oamenii sunt luaţi de acolo şi duşi la spital. Asta s-a întâmplat cu românul de pe vasul respectiv. Până acum informaţiile nu arată că este într-o stare critică, mortalitatea la acest virus este încă scăzută comparativ cu numărul celor infectaţi. MAE va obţine tot timpul informaţii despre românul confirmat cu coronavirus şi ne va ţine la curent", a spus Raed Arafat la Antena 3. 

"Suntem acuzaţi că va fi un TUN"

"Este foarte normal, nu este nimic pentru a induce panica. Numai cine este limitat şi nu gândeşte corect nu ia măsuri. Trebuie pregătire. A ieşit OUG pe stocurile medicale şi pentru prima dată avem una care stabileşte cum se vor gestiona stocurile medicale. Va începe negocierea pentru partea de buget a stocurilor. Am auzit deja comentarii cum că e un tun pe care vor unii să îl dea, dar nu, este o măsură normală de luat şi este necesar să facem toate demersurile în regim de urgenţă. Echipamente de protecţie nu mai găsim pe piaţă! Multe dintre ele chiar în China se fabrică, însă chiar şi ei au cerut echipamente suplimentare. Aceste echipamente trebuie să fie în număr suficient. Noi am stabilit acum măcar 100 de camere din astea de izolare, să avem măcar 2 pe judeţ. Populaţia nu trebuie să intre în panică, trebuie să înţeleagă că ne pregătim pentru binele lor. Ne gândim la ce e mai rău pentru că aşa e normal în sistemul ăsta", a mai spus Arafat. 

"Să avem încredere în datele de la OMS"

"Conform datelor, în unele zone se stabilizează transmiterea virusului. Există specialişti care spun că începe să se reducă apariţia cazurilor. În Europa nu există transmitere în număr mare, ci doar în China în anumite zone care au fost carantinate. Avem obligaţia să dăm crezare datelor care vin pe linia oficială. China raportează la OMS şi noi trebuie să luăm informaţiile ca fiind corecte. Este greu să mergi după speculaţii, este bine să mergem după ce spune OMS. Ei au fost pe teren, au făcut vizite. Garanţie 100 la sută nu există niciodată, dar mergem pe datele oficiale. Pot spune că eforturile de până acum au ajutat ca această infecţie să nu se răspândească în lume", a mai spus coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel