România, împrumut dobândă negativă. Profesor ASE: Așteptați-vă la deprecierea leului în următoarele 6 luni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cristian Socol, profesor de la ASE, a reacționat după ce Ministerul Finanțelor a împrumutat joi 150 de milioane de euro, cu o dobândă negativă de 0,11% pe an.

”Bancile nu pierd niciodata. Asteptati va la deprecierea leului in urmatoarele 6 luni. Mare minune că s-a împrumutat România la dobânzi negative, la intern.


Scurt:


1. Credibilitatea nu se vede la intern, ci la extern. La intern bancile stiu ca va urma o depreciere puternica a euro fata de leu si atunci vor castiga din cursul de schimb favorabil pentru ele. Un exemplu. Sa spunem ca Ro s-ar fi imprumutat la dobanzi negative la euro, la intern, in 4 nov atunci cand a fost investit guvernul - la dobanda de minus 0,11%. Deprecierea cursului de schimb a fost de la 4,76 lei atunci la 4,81lei acum deci un plus de 1,05%. Dati la o parte dobanda la euro si veti obtine un randament frumusel,pozitiv, pentru banci. In toata UE dobanzile sunt negative la euro si nu vorbim de depreciere acolo unde moneda folosita este euro. Deci, la noi, chiar daca dobanda este usor negativa randamentul net este pozitiv, decurgand din deprecierea leului fata de euro.Suntem singura tara din UE care asigura un randament real pozitiv la obligatiunile emise de stat.


2. La intern, bancile au putine solutii sa parcheze banii in mod profitabil. BNR a redus acum 3 saptamani rata rezervelor obligatorii la valuta aruncand in piata 600 milioane euro. Trebuie ca acesti bani sa fie si ei parcati intr-o investitie profitabila. Cum raportul credite /depozite este la 74%, deci creditarea economiei reale sufera, sunt bune investitiile in bonduri guvernamentale, cu risc zero si profitabile. https://financialintelligence.ro/bnr-a-decis-reducerea-rat.../


3. Toate țările UE se imprumuta la dobanzi negative de mult timp ,pe piețele externe. Iata in exemplu Bulgaria care de un de zile se imprumuta la dobanzi negative la termen de 1 an. Chiar si la termen de 5 ani Bulgaria se imprumuta la dobanzi negative. Sunt și alte cateva exemple Portugalia s.a.


4. Sunt dobanzi negative la extern in principal datorita baltii de lichiditate in euro - Quantitative easing relaxarea cantitativa reinceputa de BCE in noiembrie 2019 isi spune cuvantul - 20 miliarde euro arunca Banca Centrala Europeană lunar incepand din 1 nov 2019. Piata financiara geme de euro, băncile, fondurile de pensii private, fondurile de investitii nu au unde sa/și parcheze banii”, a scris Cristian Socol pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel