UPDATE: Se reia circulaţia la Buşteni, pe DN1. Rupere de nori la Buşteni şi Sinaia. DN1, blocat de ape. Probleme şi în campinguri - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
O ploaie torenţială a dus la inundaţii în mai multe case, dar şi într-un supermarket din localitatea Buşteni. Traficul pe DN1, între Ploieşti şi Braşov, este întrerupt. 

UPDATE: Traficul rutier pe DN 1 a fost reluat pe un fir, marţi dimineaţă, la Buşteni, după a fost blocat complet şi deviat din cauza scurgerilor de apă şi a aluviunilor aduse pe carosabil.

Potrivit Centrului Infotrafic, circulaţia a fost reluată pe un fir, alternativ, pe DN 1 Ploieşti - Braşov, la kilometrul 130+650 metri, pe raza staţiunii Buşteni.

În continuare se acţionează pentru curăţarea suprafeţei de rulare de aluviuni, scrie Agerpres.

UPDATE:  60 de persoane sunt blocate cu rulotele sau autoturismele într-un camping din Dâmbovița și așteaptă retragerea apelor în urma ploilor torențiale din ultimele ore. Aversele puternice au produs inundații în 29 de localități din 12 județe. Un ieșean de 47 de ani a murit în albia unui pârâu.

În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 29 de localități din județele Alba, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova și Timiș, informează IGSU.

Luni și pe timpul nopții de luni spre marți, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.
Situații deosebite au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit mort.

În localitatea Bistra, județul Alba, 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău, județul Neamț, 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane surprinse de aluviuni pe carosabil.

În Campingul Zănoaga (DB), din cauza unei viituri, aproximativ 60 de persoane fără probleme medicale sunt blocate cu rulotele/autoturismele în camping. Se așteaptă retragerea apei pentru ca persoanele să poată părăsi zona în siguranță.

În Hândrești, județul Iași, un bărbat de 47 de ani a fost găsit mort în albia pârâului din localitate, blocat între aluviuni și copaci, fiind probabil surprins de debitul crescut al apei în timp ce încerca să treacă prin albia pârâului.

Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN1/PH), parțial afectat pe 2 drumuri naționale (DN 74/AB și DN75/A) din cauza aluviunilor și a unor podețe avariate de viituri și a fost temporar afectat pe 2 drumuri naționale ( DN 57/CS, DN 68A/TM) și 5 drumuri județene ( DJ 582/CS, DJ 761/HD, DJ 678E/HD, DJ 155F/NT și DJ 693/TM), din cauza arborilor căzuți pe carosabil.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați. Pentru remediere deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.

La acest moment sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localități din județele Alba, Brașov, Dâmbovița și Prahova, scrie Mediafax.

UPDATE: Un autoturism a fost luat de viitură la Sinaia, marţi dimineaţa, iar mai multe gospodării au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente, a informat city managerul staţiunii, Marian Panait.

Potrivit acestuia, pârâul Izvorul Dorului a ieşit din albie, iar primele date arată că patru gospodării au fost inundate şi un autoturism a fost luat de viitură, scrie Agerpres.

Nu sunt persoane în pericol, iar autorităţile monitorizează zona.

- ştirea iniţială - 

O rupere de nori a provocat inundații în mai multe case și un supermarket din Bușteni. Traficul este întrerupt pe DN 1 Ploiești – Brașov, din cauza unei viituri puternice.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza aluviunilor scurse pe carosabil, traficul este întrerupt temporar pe DN 1 Ploiești – Brașov, la kilometrul 130+650 metri, pe raza stațiunii Bușteni, județul Prahova. Se acționează pentru curățarea suprafeței de rulare, traficul fiind deviat între timp pe străzi adiacente.

Pentru înlăturarea efectelor vremii intervin echipe de la Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, pompierii din Buşteni şi serviciul specializat al primăriei, menţionează sursa citată.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova informează că, în urma unei ruperi de nori, 30 de locuinţe au fost inundate în această staţiune, la faţa locului fiind mobilizate două autospeciale de stingere, două motopompe şi un echipaj de prim ajutor, scrie Agerpres.

COD PORTOCALIU în jumătate de ţară 

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35...50 l/mp și izolat peste 60...80 l/mp, scrie ANM.

Inundaţii şi în Apuseni 

Inundațiile au lăsat dezastru în urma lor în munții Apuseni. Sute de oameni au fost evacuați.

"Prim-ministrul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă, alături de prefectul Nicolae Albu, președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel, vicepreședintele Marius Hațegan și conducătorii structurilor MAI și MAPN au efectuat ieri o vizită în județul Alba, în comuna Ocoliș. Totodată, au avut loc discuții cu primarii localităților afectate de efectele fenomenelor meteo înregistrate în județul Alba, în ultimele zile.

Pagubele produse fenomenele hidrometeorologice au fost următoarele: 13 localități afectate, 120 de case afectate de viituri, 14 beciuri, 34 curți, 2 străzi, 2 operatori economici, iar 18 autovehicule au fost luate de ape. Din locuințele afectate de inundații au fost evacuate 290 de persoane din 4 localități (Ocoliș, Roșia Montană, Gura Sohodol și Câmpeni).

Pe baza rapoartelor operative transmise de către UAT-urile afectate, comisiile mixte de evaluare a pagubelor se află în teren, în toate localitățile afectate, pentru a întocmii rapoartele de evaluare iar pe baza acestora se vor acorda despăgubiri de către Guvernul României”, au transmis reprezentanții Prefecturii Alba, potrivit ziarulunirea.ro.

 O femeie și soțul ei, la un pas să moară înecați în casă, în Alba

O femeie din comuna Sohodol a povestit cum a fost la un pas să moară înecată în casă, în momentul în care viitura i-a lovit casa. Maria Sicoe, care locuiește în comuna Sohodol din județul Alba, a povestit clipele de groază prin care a trecut alături de soțul ei. Apa a dat năvală în casă, peste ei și au fost nevoiți să caute o soluție imediat, pentru a nu muri înecați în propria casă.

"Apa a venit peste noi și s-a inundat tot. M-am urcat cu soțul pe scară și am așteptat. Apa tot venea spre noi, mai avea un metru până la tavan. Am stat așa vreo 20 de minute," a povestit femeia. Totodată, aceasta spune că gândul i-a fost și la soacra de peste 80 de ani care se afla într-o altă casă. Aceasta a fost la rândul ei salvată de vecini.

"Copiii m-au ajutat. În rest, nu a venit nimeni. Primarul din Câmpeni ne-a trimis câte ceva. Acum stăm într-o căsuță, mai sus unde n-a ajuns apa. Primarul din Câmpeni ne-a trimis apă, pâine și un aragaz mic. Nu mai avem nimic. Totul este numai nămol. Ne trebuie bani ca să ne facem o casă cu măcar două camere. Avem o fiică aici la Valea Bistrei, care este căsătorită. O să mergem la fiica noastră, mai mult de două zile nu putem rezista cu ce avem," a povestit Maria Sicoe, comuna Sohodol, județul Alba

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel