Rusia: O nouă scădere a populaţiei la începutul acestui an
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Populaţia Rusiei a scăzut din nou la începutul acestui an, o provocare pentru autorităţile care încearcă să încurajeze creşterea natalităţii în contextul în care criza demografică frânează economia, transmite AFP. 

Conform raportului Rosstat lunar privind tendinţele, populaţiei Rusiei a scăzut cu 64.800 de persoane în primul semestru al anului, ajungând în prezent la 146.7 milioane de persoane. În 2018, populaţia scăzuse deja cu 74.000 de locuitori. Rusia a pierdut peste 5 milioane de locuitori din 1991, o consecinţă a gravei crize demografice ce a urmat destrămării URSS-ului.

Generaţia născută în primii ani ai perioadei post-sovietice, marcaţi de o scădere a natalităţii, a ajuns acum la vârsta procreării. Totodată, această generaţie intră pe piaţa muncii, ceea ce riscă să aibă drept consecinţă o lipsă a forţei de muncă calificată şi o încetinire a creşterii economice. În faţa acestui declin al populaţiei a celei mai mari ţări din lume, preşedintele Vladimir Putin a menţionat în mai multe ocazii chestiunea crucială a politicii familiale în timpul campaniei sale electorale, iar îndemnurile de creştere a natalităţii au fost însoţite în mod regulat în ultimii ani de anunţarea acordării de ajutoare familiilor.

Într-un raport dat publicităţii luni, Camera de Conturi din Rusia a informat că 'sporirea migraţiei a compensat doar 64% din declinul natural al populaţiei'. 'Prin accelerarea pentru al şaselea an consecutiv, declinul natural al populaţiei constitue un risc important pentru obiectivul asigurării unei creştere naturale durabile a populaţiei', avertizează raportul.

Conform aceleaşi surse, scăderea numărului de şomeri şi a persoanelor active a continuat de la începutul anului. Populaţia activă a scăzut astfel cu 700.000 de persoane între ianuarie şi iunie 2019, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Rata şomajului era de 4.7% pentru perioada ianuarie-iunie 2019, 'cea mai scăzută din istoria rusă modernă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel