S-a jucat cu petardele în pauzele de la școală și s-a ales cu dosar penal
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Un elev care s-a jucat cu peardele printre alți elevi, în pauzele de la școală, s-a ales cu un dosar penal. 

Un elev aflat în clasa a X a, a găsit un mijloc de relaxare mai puţin obişnuit pentru pauza dintre ore. Acesta a experimentat explozia unei petarde în mijlocul elevilor aflaţi în curte în timpul unei pauze, susțin reprezentanții Jandarmeriei Bistrița-Năsăud. 

Având în vedere pericolul la care au fost supuşi elevii, conducerea instituţiei de învăţământ a luat atitudine faţă de gestul elevului şi a solicitat sprjinul jandarmilor. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au trecut la identificarea tânărului care a făcut acest gest în mijlocul colegilor. După discuţiile purtate cu aceştia a fost identificat elevul de 16 ani, care deţinea petardele în cauză.

S-a întocmit dosar penal

Au fost chemaţi aparţinătorii legali, iar în prezenţa acestora i s-au întocmit actele de sesizare pentru operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor expozive, art 37, lit.a.

Totodată, în timp ce erau căutate petardele, în sala de clasă jandarmii au găsit şi un box ascuns în cutia de cadouri de sub bradul impodobit. Şi în acest caz a fost identificat elevul care l-a introdus în şcoală iar în prezenţa aparţinătorilor i-au fost întocmite actele de sesizare pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, conform art. 372 Cod Penal.

Conform legii, portul sau folosirea unui cuţit, pumnal, box sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, fac parte din infracţiunile contra ordinii şi liniştii publice.

Jandarmii avertizează

”Cu toate că sunt conştienţi de pericolul la care se expun atunci când folosesc petardele, în fiecare an, premergător şi pe timpul sărbătorilor, adulţi dar mai ales copii devin victime ale folosirii neautorizate de materiale pirotehnice. Ca urmare, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze şi să folosească doar obiectele pirotehnice permise de lege”, se arată într-un comunicat de presă. 

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel