Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor. Program special de vizitare
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Începând din acest week-end Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi redeschise și vor putea fi vizitate în programul obișnuit al Muzeului Național de Artă al României, respectiv miercuri-duminică, între orele 10.00-18.00.Spațiile vor fi deschise în programul anunțat în perioada 29 mai - 1 august 2021.

Tronul regal – după 70 de ani

„Acest program special este ocazionat de readucerea în Sala Tronului, după mai bine de 70 de ani, a tronului folosit de toți regii României. Acesta a fost împrumutat de la Muzeul din Golești în colecția căruia figurează. Confecționat din lemn aurit și ornat cu pietre semiprețioase tronul are pe spătar cifrul regelui Carol I, realizat în bronz poleit și aplicat pe o placă de onix algerian.

Accesul spre sala Tronului se face prin parcurgerea monumentalei Scări a Voievozilor, construită din marmură de Carrara. În capătul treptelor, regăsim Apoteoza lui Arthur Verona (1867 - 1946), fresca de pe plafon ce reprezintă alegoric Marea Unire şi friza de portrete realizate de sculptorul Cornel Medrea (1888 – 1946), înfăţişând în medalioane voievozi şi regi ai României.

Portretele lui Carol I și Ferdinand

Sala Tronului, este dominată de stema regală monumentală situată în partea opusă absidei tronului, fiind flancată de cele două portrete lui Carol și Ferdinand, realizate, în 1934, de pictorul Aurel Bordenache (1902 - 1987). Plafonul este decorat cu fresca Ceciliei Cuţescu-Storck - realizată la dorința a regelui Carol al II-lea  - și înfăţişează artele (pictura, sculptura, muzica, tragedia, comedia, poezia), “reprezentate în mod simbolic într’o zi de sărbătoare sub cerul românesc, unde veneau din slavă geniile izbânzii şi ale gloriei să încununeze strădania artelor româneşti” așa cum consemnează artista în cartea Fresca unei vieţi.

Sufrageria Regală – preferințele stilistice ale Reginei Maria și Carol al II-lea

Aflată la parterul Palatului, Sufrageria Regală se distinge prin decoraţia cu casete cupolate de inspiraţie englezească (stil Robert Adam 1760-1800) a plafonului, prin pavimentul caroiat din marmură franceză şi belgiană şi prin şemineurile din marmură de Ruşchiţa.

Toate aceste elemente reflectă preferinţele stilistice ale reginei Maria şi ale regelui Carol al II-lea. Din decoraţia originară fac parte şi operele unor cunoscuţi pictori interbelici: pânzele de mari dimensuni Petrecere la ţară, Pierrotşi Colombina de Iosif Iser (1881 – 1958), Roadele pământului şi Vânatul de Rudolf Schweitzer – Cumpăna (1886 – 1975).

Spații bătute de vicisitudinile vremurilor

Din momentul inaugurării lor în anul 1935 şi până în zilele noastre, spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal au cunoscut ravagiile războiului, transformarea în sediul Consiliului de Stat în perioada comunistă şi evenimentele din decembrie 1989, când au fost grav afectate.  Acestea au urmat un amplu proces de restaurare, fiind redeschise publicului din 2013.

Biletele de intrare se achiziționează de la casa de bilete din Galeria de Artă Europeană și online de pe www.booktes.com . Preț bilet întreg la casierie: 20 lei / pers. Preț bilet întreg online: 22 lei / pers.Fotografiatul este permis cu telefonul mobil” anunță un comunicat MNAR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel