Urmărește emisiunea live
Salvarea CE Oltenia vine de la Comisia Europeană. Fondurile necesare, aprobate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Comisia Europeană a aprobat, luni, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda un împrumut temporar de 251 milioane de euro Complexului Energetic Oltenia, aflat în proprietatea statului, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

CE Oltenia are o capacitate de 3,2 gigawați și generează aproape 25% din electricitatea din România. Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind ajutorul de stat pentru salvare și restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, în special, ca măsurile de sprijin public să fie remunerate corespunzător, să fie limitate în timp și ca domeniu de aplicare și să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes comun. În cazul de față, Comisia a considerat că împrumutul se limitează la acoperirea nevoilor de lichiditate bine identificate ale întreprinderii.

Ce promit autorităţile

În plus, „România s-a angajat ca, după șase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, în caz contrar fiind lichidată. Comisia a constatat, de asemenea, că ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun. În acest sens, împrumutul va atenua riscul unui proces de insolvență care ar duce la pierderea potențială a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă deja cu niveluri relativ ridicate ale șomajului", potrivit comunicatului de presă al CE, remis luni, Mediafax. 

Pe această bază, Comisia a concluzionat că împrumutul pentru salvare este limitat în timp și că efectele sale pozitive depășesc denaturările concurenței cauzate de intervenția publică, în conformitate cu Orientările.

„Această decizie privind ajutoarele de stat nu pune sub semnul întrebării necesitatea ca România să își îndeplinească obligațiile legale în ceea ce privește calitatea aerului și nu implică nici faptul că Comisia recomandă utilizarea lignitului drept combustibil, având în vedere impactul său negativ asupra calității aerului și asupra climei", a conchis sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel