Șansele unei sarcini multiple. Patrupleții apar o dată la 700.000 de cazuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Factorii care influențează apariția sarcinilor multiple țin de constituție, vârstă, rasă, dar și de tratamentele urmate. Șansele ca mai mulți copii să se nască odată scad pe măsură ce numărul de bebeluși la o singură sarcină crește. 

Cazul femeii din Mali care a născut 9 copii a ajuns pe primele pagini ale ziarelor și ale paginilor de știri din întreaga lume. Halima Cisse, de 25 de ani, a adus pe lume 9 copii într-o clinică din Maroc, unde a avut parte de asistență specializată. Inițial, pe ecografie se vedeau 7 copii, 2 fiind o surpriză în timpul operației de cezariană. Cisse a adus pe lume 5 fete și 4 băieți. 

O sarcină din 250 este sarcină gemelară. În cazul tripleților, o astfel de sarcină apare o dată la 10.000 de sarcini, iar patrupleții o dată la 700.000.

Durata unei sarcini scade

Durata unei sarcini multiple scade odată cu creșterea numărului de bebeluși. O sarcină normală are în general între 37 și 40 de săptămâni, pe când una cu gemeni ar putea ajunge la 35 de săptămâni. În cazul tripleților, sarcina durează 33 de săptămâni, iar în cazul patrupleților 30 de săptămâni. Mama poate dezvolta diferite afecțiuni precum preeclampsia, diabetul gestațional sau desprinderi ale placentei, riscul crescând, de asemenea, odată cu numărul de copii, scrie Reproductive Facts

Vezi și: O femeie a născut nonupleţi: 5 fete și 4 băieți / Video

Factorii care influențează apariția unei sarcini multiple

Rasa poate influența șansele de a rămâne însărcinată cu gemeni. Femeile cu descendență africană sau cele caucaziene au șanse mai mari să dezvolte o sarcină multiplă, față de femeile hispanice și cele asiatice. Șansele mai cresc odată cu moștenirea genetică maternă, mai ales dacă pe linia familiei materne mai există cazuri de sarcini gemelare. Vârsta mai influențează șansele, femeile de 35-40 de ani, care au mai născut de 3 sau 4 ori, pot rămâne însărcinate cu gemeni sau tripleți, față de femeile aflate la vârsta de 20 de ani fără copii. 

Gemenii apar mai des în cazul femeilor înalte și cu un indice al masei corporale mai mare. Se crede că acest tip de incidență are legătură cu alimentația. Medicamentele sau tratamentele de fertilitate sunt factorul nenatural sau non-conjunctural care influențează apariția unei sarcini multiple. O femeie care face tratamente de fertilitate are șanse mai mari să nască mai mulți copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel