Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Federația Rusă a sabotat sateliții Sentinel ai Uniunii Europene. Kremlinul a avertizat că aceștia reprezintă o amenințare pentru Rusia și China.

Potrivit datelor publicate de mass media ruse, unul din sateliții Sentinel-1 lansat de Agenția Spațială Europeană ar fi fost puternic atacat de stațiile de război electronic din Rusia. Probleme în funcționarea acestuia au apărut joi, 22 iulie, când dispozitivul explora peninsula Crimeea și zona Donbas.

Anumite defecțiuni au fost observate și la celălalt satelit al misiunii Sentinel-1, care “stă de veghe” în tandem cu primul satelit. Ambii au fost lansați în cadrul programului Copernicus al Uniunii Europene, destinat observării Pământului.

Moscova a avertizat că sateliții reprezintă o amenințare pentru Rusia și China

Rusia a avertizat anterior că datele obținute cu ajutorul sateliților din constelațiile Sentinel-1 și Sentinel-2 reprezintă o amenințare pentru Forțele Navale ale Rusiei și Chinei.

Cei doi sateliți Sentinel-1 sunt destinați observării Pământului de pe o orbită joasă (693 km). Funcțiile principale ale acestora constă în obținerea de fotografii de înaltă rezoluție, precum și în cercetarea Pământului cu ajutorul undelor electromagnetice din banda C (4-8 GHz) care permit o foarte bună cartografiere (radar de apertură sintetică  - C-SAR), având aparatura de emisie/recepție centrată pe frecvența de 5,5 GHz.

Dificultățile cu care se confruntă astfel de sisteme satelitare constau în faptul că, pe lângă reflexia semnalelor proprii, recepționează și alte semnale inclusiv de la sisteme de bruiaj, care depreciază calitatea recepției sau o compromit total.

Sistemele rusești de război electronic Tirada-2/3 fac față cu succes unei astfel de misiuni de bruiaj. Un contract de achiziționare pentru acestea a fost încheiat în anul 2018, precizează Deschide.

Vladimir Putin: Dacă este nevoie, vom efectua un atac fără avertisment

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre forțele armate ruse, făcând referiri la evenimentul din iunie, când s-a tras asupra unei nave engleze. Acesta a spus că marina rusă poate detecta orice inamic și poate „trage fără avertisment” dacă este nevoie. Putin a făcut declarația în contextul discursului ținut cu ocazia aniversării a 325 de ani de al înființarea marinei, celebrată la Sankt Petersburg. În cadrul paradei aniversare au participat și nave din Iran, Pakistan și India, scrie Sky News. 

”Suntem capabili să detectăm orice inamic de sub apă, de pe apă și din aer, iar dacă este nevoie, vom efectua un atac fără avertisment împotrivă”, a spus Vladimir Putin (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel