SCANDAL de dopaj după JO Tokyo 2020 - Ștafeta britanică de 4x100m pierde medaliile
Autor: Crişan Andreescu pe 15 sep, 12:15 | Sport

CJ Uja

Testul antidoping B, în cazul atletului CJUjah, component al ștafetei olimpice britanice de ștafetă 4x100m, medaliată cu argint la JO Tokyo 2020, a fost confirmată ca fiind pozitivă. Ujah a fost suspendat provizoriu după ce testul A a ieșit pozitiv la substanțele interzise Ostarine și S-23.

Proba 'B' a sprinterului britanic CJ Ujah a fost depistată pozitiv, confirmând rezultatul testului antidoping inițial, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ujah, în vârstă de 27 de ani, a făcut parte din echipa britanică de ștafetă masculină de 4x100 m care a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Acum, britanicii vor pierde aproape sigur medaliile.

Ostarina este inclusă pe lista substanțelor anabolice interzise dintotdeauna de Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Site-ul UK Anti-Doping (UKAD) precizează că aceasta are "efecte similare cu cele ale testosteronului".

S23 este un modulator selectiv al receptorilor de androgeni (Sarm), care, potrivit Agenției antidoping din Statele Unite (USADA), are "proprietăți anabolizante similare cu cele ale steroizilor anabolizanți".

Cazul a fost trimis acum la Divizia antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care va decide dacă echipa britanică de ștafetă trebuie descalificată, potrivit Mediafax.

Regulile olimpice și mondiale din atletism prevăd că "în cazul în care atletul care a comis o încălcare a regulilor antidoping a concurat ca membru al unei echipe de ștafetă, echipa de ștafetă va fi descalificată automat de la proba în cauză, ducând inclusiv la pierderea tuturor titlurilor, premiilor, medaliilor, punctelor și a banilor câștigați".

Vezi și: JO Tokyo 2020. Rezultate, medalii - sportivi străini - LIVE UPDATE
Sport Vezi toate articolele
Crossuri parteneri