Scandal dezinfectanţi contrafăcuţi. Cine trebuie, de fapt, să facă anchete. Nu sunt INSP-ul şi Ministerul Sănătăţii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Scandalul dezinfectanţilor contrafăcuţi prinde amploare, însă până acum lipseşte o reacţie oficială din partea adevăratelor structuri care ar trebui să intervină. 

Publicaţia sibiană Turnul Sfatului a făcut o investigaţie pe mai multe produse biocide şi a descoperit că trei dintre acestea conţin dezinfectanţi diluaţi, iar unul nu conţine deloc substanţa activă pentru care a primit aviz de vânzare. 

Jurnalişti au ales opt astfel de produse. Au ales atât biocide românești, cât și străine, atât dezinfectanți care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. şi au mers cu ele la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București.

După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață. Cea mai deplasată situație este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM. 

VEZI Investigaţie Turnul Sfatului: Dezinfectanţi cu ZERO alcool etilic, vânduţi în pandemie

Ministrul Ioana Mihăilă, prima reacţie

Întrebată dacă are de gând să facă vreo verificare, Ioana Mihăilă a răspuns că a aflat recent de această problemă, dar va lua legătura cu Comisia de biocide a ministerului pentru a norma mai bine, dacă este cazul, controlul acestor biocide.

„Cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică sau ale direcțiilor de sănătate publică și să întărim aceste instituții de control pentru că sănătatea noastră este prioritară”, a spus ministrul Sănătății.

Cine trebuie să intervină, de fapt 

Totuşi, nu doar organele de control ale ministerului Sănătăţii trebuie să intervină aici. Se pune în mintea oamenilor că INSP-ul şi Ministerul trebuie să facă aceste controale, când de fapt MAI-ul şi Procuratura ar trebui să intervină. Este vorba de produse contrafăcute, produse cu zero alcool etilic, deşi ar trebui să aibă 70%, conform etichetei. Un produs a cărui realizare costă, poate, un leu, cu tot cu sticluţă şi etichetă şi care se vinde cu 7-8-10 lei. Situaţia intră, aşadar, în raza de acţiune a DIICOT. 

Intră şi răspunderea vânzătorului în acest moment, pentru că cei care plasează contrafacerile ar trebui să îi dea de gândit vânzătorului. Firmele serioase produc cantităţi mari, sute de mii de sticluţe, le livrează cu zeci de camioane şi oferă facturi PE BUNE. 

Dacă în magazine sunt vândute produse cumpărate în cantităţi mici, cu facturi cel puţin îndoielnice, vândute "la sacoşă", atunci ar trebui realizate controale şi pe această linie, şi e treaba Poliţiei. 

Inspecţia sanitară ce să facă? Vine şi vede că produsul nu are alcoolul necesar. Atât! Cei care se ocupă de contrafacere merg la INSP cu mostre şi cu formula produsului pentru a primi avizul de scoatere pe piaţă, dar INSP nu are capacitatea tehnică de a merge în 50.000 de magazine din ţară, ulterior, pentru a verifica dacă un produs scos la vânzare este chiar produsul avizat. Aici DSP-urile ar trebui să intervină şi, dacă se constată neconformităţi, procuratura şi MAI-ul, poliţia. 

VEZI Înșelați cu produse contrafăcute. Romania se află pe locul 2 în Europa

*articolul reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel