Scandal Florin Roman - Alfred Simonis în Parlament. Acuzații GRAVE: V-ați ocupat de furat! Tun după tun
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Liderii deputaţilor PSD şi PNL, Alfred Simonis, respectiv Florin Roman, au avut un schimb de replici în Parlament pe tema legii care dă posibilitatea Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare. 

Cei doi reprezentanţi ai celor mai puternice partide din Parlament s-au contrat şi pe data alegerilor, dar şi pe măsurile sanitare. Iată mai jos dialogul dintre cei doi: 

VEZI ŞI S-a DECIS: Data alegerilor parlamentare se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte

Alfred Simonis: Nu aş fi luat cuvântul azi la exprimarea votului, dacă nu s-ar fi spus anumite neadevăruri cu privire la acest proiect de lege. Şi anume faptul că, în acest moment, Parlamentul prelungeşte mandatele aleşilor. Asta este o minciună, Parlamentul nu prelungeşte niciun mandat. Constituţia prevede că mandatele pot fi prelungite cu 30 de zile în stare de urgenţă, deci nu facem noi asta azi prin lege. Azi, Parlamentul stabileşte că Parlamentul va decide data alegerilor parlamentare, ca şi la locale. Avem de câteva zile un Guvern liberal care are un obiectiv foarte clar, anume acela de a face alegeri cât de repede, anticipate dacă se putea, la termen, locale înainte de termen, parlamentare, orice pentru binele propriu şi interesul partidului care nu are nicio legătură cu sănătatea oamenilor. Am văzut, în primele săptămâni ale acestei epidemii, cum aţi luat în derâdere acest virus, spunând că e o simplă răceală. Am văzut ce a urmat, focare, Suceava, tragedii. Şi iată-ne în situaţia în care ministrul Sănătăţii ne spune că suntem ciuma Europei. Am citat din declaraţia dânsului! Referitor la alegerile locale, în acest moment nu este foarte clar dacă ele pot fi organizate. Unii lideri ai Guvernului şi ai PNL ne spun că nu se pot organiza, alţii că se pot organiza. Nu este foarte clar azi dacă se poate sau nu! Practic, Parlamentul nu face decât să ia acest mecanism de stabilire a alegerilor din mâinile unui singur om care şi-a dovedit incompetenţa şi incapacitatea de a gândi în interesele României. Parlamentul nu face decât să aducă decizia în Parlament, unde toate forţele politice pot dezbate şi pot prin consens să hotărască o dată a alegerilor parlamentare, aşa cum am făcut acum o lună, când am votat cu toţii o lege prin care Parlamentul decide alegerile locale. Vă garantez că atunci când această lege va fi promulgată, vom veni cu un proiect de lege în Parlament, îl vom dezbate şi vom găsi cea mai bună dată. 

”Deschideți o cutie a Pandorei”

Florin Roman: Am spus încă în urmă cu trei luni că pandemia nu are culoare politică şi că nu trebuie politizată. Am spus acum 2 luni că PSD este principalul vinovat pentru situaţia sanitară, pentru că în permanenţă aţi blocat orice acţiune a Guvernului în sprijinul populaţiei. Ultima găselniţă este cea legată de tergiversarea legii carantinei şi izolării, e adevărat că la Senat, unde se pare că există alt PSD. Românii înţeleg foarte bine cine pune beţe în roate, dorind să ajungem într-o situaţie dificilă, unde să puncteze electoral. Democraţia înseamnă alegeri, peste tot în lume. Nu doar aici, ci şi în ţările europene în care în pandemie au avut loc alegeri. Cine îmi poate interzice mie ca cetăţean, dacă  nu îl mai vreau pe un primar care patru ani nu a făcut nimic, să nu am dreptul să mă duc la vot să îl schimb? Cine îmi poate lua dreptul? Guvernul a luat această decizie şi a stabilit calendarul în urma unei legi pe care inclusiv dvs aţi votat-o. Dacă doreaţi de la început să lăsaţi totul în seama Guvernului, îi lăsaţi să stabilească calendarul şi data. Aţi zis nu, stabilim noi. Aţi stabilit! Acum veniţi şi spuneţi că nu mai stă în picioare. Când aţi vorbit serios? Atunci sau acum? Dincolo de calculele de natură politică pe care şi le face fiecare partid, eu cred că este imperios necesar să înţelegem că prioritatea este pandemia şi criza sanitară, dar şi criza economică. Dacă şi dvs veţi pune sănătatea pe primul plan, vom putea organiza alegerile în siguranţă, cum au făcut alte 2 ţări europene care au conştientizat că acei aleşi locali trebuie să fie legitimi. Cunosc multe situaţii de aleşi locali care doresc alegerile pentru că nu se mai simt legitimi. Suntem în conflict de interese. Când noi ne prelungim mandatele, nu e în regulă. Ăsta e adevărul, fie că ne place, fie că nu. Eu cred că cel mai corect este să mergem în faţa oamenilor, să le spunem ce am făcut în Parlament 4 ani, să vedem dacă mai au încredere în noi. Asta e democraţia! Din acest motiv, PNL s-a abţinut de la vot azi, pentru că deschideţi o cutie a Pandorei. Peste puţin timp vom avea şi noi o majoritate şi nu cred că vă convine să venim să vă spunem că schimbăm regulile pentru că ne avantajează. 

”Vă spun eu de ce n-ați avut timp... v-ați ocupat de furat”

Alfred Simonis: Atunci când nu ai ce spune, inventezi lucruri şi spui neadevăruri. Să spui că se prelungesc mandatele aleşilor când în Constituţie, art 63 spune că se pot prelungi cu trei luni mandatele aleşilor locali în situaţie de urgenţă... Noi azi nu prelungim nimic! Stabilim doar că Parlamentul şi forţele parlamentare vor decide o dată a alegerilor, nu un singur om. Vorbeaţi de legea carantinei şi izolării. Oameni buni, a durat trei săptămâni până aţi trimis legea la Parlament. Am ţinut-o trei zile la Parlament, dar trei săptămâni ce aţi făcut? Aţi stat trei săptămâni ca să trimiţi o lege extrem de prost scrisă. Povestea cu motivarea nu ţine, pentru că aveam deciziile CCR. Trebuia doar să găsim mecanismele prin care să găsim legal modalitatea de a restrânge drepturile. Aţi vorbit de necesitatea de a alege primarul. Oameni buni, dvs, Guvernul, aţi fost cei care aţi solicitat prima dată amânarea alegerilor locale. Poate aţi uitat, dar dvs aţi spus că e nevoie. A fost stare de urgenţă, am şi votat asta. Dvs aţi cerut, nu noi! Aţi vorbit şi de greaua moştenire. Azi, mâine, faceţi un an de guvernare şi tot de asta vorbiţi. Refuzaţi să vorbiţi de măsurile pe care le-aţi luat. Sau de măsurile pe care nu le-aţi luat. Citez din nou din ministrul Sănătăţii. Suntem, astăzi, ciuma Europei pentru că PNL nu a fost în stare să asigure sănătatea pentru oamenii din România. Despre asta e vorba! Nu aţi fost în stare să faceţi o companie a statului român care să facă măşti. La şase luni de când avem nevoie de aceste măşti nu producem nimic. Cumpărăm de la dezvoltatori imobiliari măşti de proastă calitate. Vă spun eu de ce nu aţi avut timp! Pentru că v-aţi ocupat de furat. V-a interesat să daţi tun după tun în economia, să faceţi achiziţii directe pentru clientela de partid. 

”Vă așteaptă patru ani de opoziție”

Florin Roman: 24,5 la sută în ultimul sondaj pentru PSD. Sub Viorica Dăncilă, pentru că nu aţi înţeles nimic. Pentru că continuaţi să minţiţi oamenii, nu sunteţi sinceri cu ei. Dacă dvs aveţi curajul să veniţi să vorbiţi despre greaua moştenire, în ziua în care PNL mai semnează un contract pentru încă un spital regional, în condiţiile în care voi le-aţi făcut pe hârtie... Eu ştiu că atunci când CE a anunţat un ajutor de 80 de miliarde de euro pentru România, ochii lui Dragnea în puşcărie făceau ca biluţele la păcănele şi probabil că omul e şi acum cu regretul că nu apucă să fure acei bani, aşa cum a furat Belina şi tot ce a putut în ţara asta. Nu vorbiţi, stimaţi colegi, că aţi lăsat ţara fără materiale sanitare, fără spitale regionale, fără condiţii, nu vă mai crede nimeni. De asta, stimaţi colegi de la putere, vă spun că vă aşteaptă patru ani de opoziţie. Aşa vor decide românii în alegeri şi de asta vă este frică. 

Alfred Simonis: Dle preşedinte, e foarte interesant ce auzim aici. Faptul că semnaţi spitale, le daţi termen de execuţie în 2030, că am luat 80 de miliarde în loc de 90, e foarte bine. Aveţi o problemă. Vă luptaţi cu Dragnea şi aveţi un virus, care omoară românii zilnic. Puteţi să vă luptaţi cu Dragnea cât doriţi, dar ocupaţi-vă şi de virus. Pentru că dacă acum două luni ne spuneaţi aici cât de puţine cazuri avem şi ce lucruri bune a făcut Guvernul, astăzi suntem ciuma Europei. Citez din ministrul Sănătăţii. Luaţi lucrurile în serios. Cât despre procentele PSD-ului, nu sunteţi români. Haideţi să lăsăm oamenii să meargă la vot şi să decidă dânşii cât avem! o ultimă întrebare, dacă Guvernul dvs va cere în perioada următoare amânarea alegerilor locale, înseamnă că fugiţi de români? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel