Scandal în America de Sud. Președintele Argentinei a spus că „brazilienii se trag din junglă"
Autor: Ioan-Radu Gava pe 10 iun, 20:26 | Internațional

Scandal în America de Sud. Președintele Argentinei a spus că „brazilienii se trag din junglă" / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Președintele Argentinei a provocat un scandal după ce a spus că „brazilienii se trag din junglă".

Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a declanșat un scandal pe Twitter și a pornit o dezbatere regională în America de Sud, după o declarație făcută în timpul vizitei premierului spaniol Pedro Sánchez.

În timpul vizitei oficialului spaniol, prin declarațiile sale, liderul argentinian a vrut să arate că țara sa are legături mult mai vechi cu Europa, comparativ cu alte state din regiune.

„Mexicanii se trag din indieni, brazilienii se trag din junglă, dar noi argentinienii ne tragem de pe corăbii. Iar aceste corăbii au venit din Europa", a declarat Fernández, făcând referire la cetățenii europeni care au venit în Argentina. Ulterior, președintele argentinian și-a cerut scuze pentru comentariile lui și a spus că diversitatea din țara lui este un motiv de mândrie.

Alberto Fernández pare să fi preluat expresia dintr-un cântec al unui muzician local, Lito Nebbia, al cărui admirator s-a declarat în mai multe rânduri. Comentariul a provocat dezbateri aprinse pe rețelele de socializare, mulți criticându-l pe lider.

„Nu am vrut să jignesc pe nimeni, în orice caz, oricărei persoane care s-a simțit lezată îi cer scuze", a scris ulterior liderul argentinian pe Twitter, notează Jurnal.md.

Brazilia și președintele Bolsonaro, vizați de critici pentru că găzduiesc Copa America 2021

Conform BBC, un val de critici a cuprins America de Sud după ce federația Conmebol a anunțat, luni, că Brazilia va găzdui turneul final Copa America 2021 care va începe săptămâna viitoare. Totul a venit după ce Argentina și Columbia au rămas fără drept de găzduire din cauza situației Covid-19, respectiv a protestelor antiguvernamentale.

Un judecător al Curții Supreme din Brazilia i-a ordonat președintelui Jair Bolsonaro să ofere mai multe informații despre decizia de a găzdui meciurile de fotbal, ținând cont că țara a pierdut peste 460.000 de vieți omenești în pandemia Covid-19. Liderul brazilian a anunțat că decizia nu se discută și că turneul nu este un risc sanitar, în ciuda faptului că Argentina a rămas fără drept de găzduire din cauza unui noi val de infectări.

Bolsonaro, sfidător la adresa criticilor și experților medicali

„Atât timp cât depinde de mine, de toți miniștrii, inclusiv ministrul Sănătății, totul s-a decis”, a transmis Bolsonaro în fața susținătorilor săi din capitala Brasilia. „De la început am spus asta despre pandemie: regret decesele, dar trebuie să trăim” (citește continuarea AICI).

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri