Scandal la JO de la Tokyo. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie" / FOTO
Autor: Ioan-Radu Gava pe 03 aug, 19:16 | Competitii

Scandal la JO de la Tokyo. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie" / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Două campioane olimpice din China i-au adus un omagiu celui mai mare criminal din istorie. Comitetul Olimpic Internațional a început o anchetă.

Comitetul Olimpic Internațional a demarat o anchetă după ce două cicliste din China, Zhong Tianshi şi Bao Shanju, au urcat pe podium la JO 2020 având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong.  Conform Reuters, CIO a cerut delegației din China să explice situația.

"Am contactat Comitetul Olimpic din China și le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situație. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, conform sursei citate.

Cele două se află sub incidența articolului 50 din Charta Olimpică, care interzice mesajele politice în timpul festivităților de premiere.

Chinese athletes 钟天使/鲍珊菊 (Tianshi Zhong/ Shanju Bao) wear Mao Zedong badge when receiving medals in #Olympics.Isn't it violating #Olympic's no political stand principle?Their medals shall b taken away for this political propaganda. pic.twitter.com/YmZwP6HRyC

— 巴丢草 Badiucao (@badiucao) August 2, 2021

Mao Zedong a fost primul președinte al Republicii Populare Chineze și liderul partidului comunist până în 1976, când a murit, la vârsta de 82 de ani.

Mao Zedong a fost numit "cel mai mare criminal din istorie", fiind acuzat că a dus la moartea prin înfometare a peste 30 de milioane de oameni, în perioada 1959-1961. În total, fostul dictator este acuzat că a provocat moartea a 65 de milioane de chinezi, prin măsurile sale. Mao Zedong a înființat în perioada sa peste 1000 de lagăre de muncă, unde oamenii lucrau câte 14 ore pe zi, potrivit Publika.

Ioana Constantin: Sub ochii noștri, era să se întâmple o crimă la Jocurile Olimpice. Polonia a demonstrat că respectă libertatea

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya din Belarus a fost scoasă cu forța din lotul olimpic, după ce și-ar fi criticat antrenorii. Aceasta a reușit totuși să ajungă în ambasada Poloniei din Belarus și a obținut azi politic.

Ioana Constantin a vorbit despre cazul Krystsinei Tsimanouskaya, care a reușit să obțină azil politic în Polonia.

„Polonia a oferit viza umanitară sportivei de 24 de ani din Belarus care a fost scoasă cu forța din lotul olimpic, răpită, dusă cu forța la aeroport pentru a fi adusă în iad acasă în Belarus și care probabil întoarsă acasă ar fi ajuns în pușcărie.

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya a intrat în ambasada Poloniei de la Tokyo și a cerut azil politic. Ce acuzații i se aduceau? Că și-a criticat antrenorii. O sportivă de numai 24 de ani. Sub ochii noștri, Belarus zdrobește din nou orice urmă de libertate (...)“, a scris Ioana Constantin pe Facebook (citește continuarea AICI).

Competitii Vezi toate articolele
Crossuri parteneri