Scandalul termoscanării. Prof.Vasile Astărăstoae: Măsurarea este ineficientă. 37,3 pot avea și persoanele sănătoase
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Termoscanare. Foto: freepik.com
Termoscanare. Foto: freepik.com
Profesorul Vasile Astărăstoae consideră că termoscanarea populației este ineficientă, iar temperaturi de 37,3 grade Celsius se pot înregistra și la persoane sănătoase. 

Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași a explicat în direct la România TV de ce nu este eficientă procedura de termoscanare aplicată în public. 

”În acest moment, când suntem spre finalul epidemiei, așa cum arată datele statistice, trebuie în continuare luate măsuri, trebuie să fim prudenți, dar această termoscanare sau luarea temperaturii cu astfel de aparate nu face decât să irite populația și este ineficientă. Dacă am avea, să spunem, într-o zi, o mie de persoane care sunt infectate, dintre acestea 900 nu au febră pentru că sunt asimptomatici. Din cei 100 care au febră trebuie să-i identificăm. Cum, dintr-o populație de 19 milioane de locuitori? Cum poți să găsești numai prin termoscanare pe cei 100? În al doilea rând, această temperatură luată cu aceste aparate electronice nu este sigură. Am văzut că Ministerul Sănătății a spus limita de 37,3, nu știu de unde au scos această limită, dar cei care nu au calificare trebuie să țină cont de marja de eroare a aparatelor. Nu sunt aparate de 2000-3000 de euro, sunt aparate de tip industrial, chinezării, care au această marjă de eroare mare și vedem că apar temperaturi la care persoana trebuie să fie decedată. În plus, temperatura de 37,3 poate să apară și la persoanele sănătoase”, a declarat prof.Vasile Astărăstoae, rector UMF Iași. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel