Scene de război în Olanda. Ciocniri violente între protestatarii anti-restricții și polițiști - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Scene de război în Olanda. Ciocniri violente între protestatarii anti-restricții și polițiști - VIDEO
Scene de război în Olanda. Ciocniri violente între protestatarii anti-restricții și polițiști - VIDEO
Noi violențe extreme au avut loc duminică în Olanda după ce guvernul a adoptat noi restricții.

Numeroși protestatari s-au adunat în mai multe orașe din Olanda, printre care Amsterdam și Eindhoven. Poliția a folosit tunuri cu apă, câini și ofițeri călare pentru a dispersa mulțimile. Forțele de ordine au reținut, în Amsterdam, peste 100 de manifestanți care au aruncat cu artificii și pietre, relatează Reuters.

VIDEO: 

Interdicție de circulație pe timpul nopții

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în contextul combaterii epidemiei de COVID-19 a intrat în vigoare în Olanda sâmbătă, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, informează AFP.

Până cel puţin pe 9 februarie este interzisă părăsirea locuinţei începând cu ora locală 21:00 (20:00 GMT) şi până a doua zi la 4:30 (3:30 a.m. GMT).

Amenda pentru încălcarea acestei măsuri este de 95 de euro, potrivit informaţiilor furnizate de guvernul olandez. Sunt posibile anumite derogări, în special pentru persoanele care se întorc de la înmormântări sau pentru cei care trebuie să lucreze în timpul interdicţiei, cu condiţia prezentării unui document justificativ.

Proprietarii de câini au voie să iasă fără a fi nevoie să prezinte un document. Premierul Mark Rutte a anunţat miercuri intenţia de a introduce această măsură pentru care a obţinut joi aprobarea în parlament.

Potrivit premierului olandez, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este menită să evite impunerea unei măsuri similare pe timpul zilei, în contextul în care, de la începutul pandemiei, olandezii nu au fost niciodată nevoiţi să îşi justifice deplasările.

Pe lângă opoziţia manifestată de anumiţi deputaţi, printre care liderul de dreapta Geert Wilders, măsura a suscitat nemulţumirea unei părţi a populaţiei. Sâmbătă seara, cuvântul cheie 'AvondklokProtest' ('Protest împotriva stării de asediu') era în tendinţe pe Twitter.

Premierul Rutte şi guvernul său au demisionat săptămâna trecută în urma unui scandal legat de alocaţiile pentru copii, dar vor continua să gestioneze ţara până la alegerile parlamentare, programate pe 17 martie.

Autorităţile au anunţat la mijlocul lunii decembrie o nouă serie de măsuri de combatere a COVID-19, cele mai stricte impuse în Olanda de la începutul crizei. Magazinele considerate ne-esenţiale şi şcolile au fost închise. Cafenelele şi restaurantele sunt deja închise de la mijlocul lunii octombrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel