Scoția nu mai vrea în Marea Britanie. Plan pentru un referendum privind independența
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Partidul naţionalist scoţian (SNP) a întocmit un plan în 11 puncte privind organizarea unui al doilea referendum asupra independenţei, din care sâmbătă au fost publicate mai multe puncte, relatează dpa.

Liderul SNP Nicola Sturgeon a dezvăluit planuri de a organiza "un referendum legal" privind locul naţiunii în Regatul Unit după ce pandemia va înceta.

Acest lucru va depinde totuşi de câştigarea majorităţii de către partidul său pro-independenţă în alegerile parlamentare scoţiene de la 6 mai.

Premierul britanic Boris Johnson se opune cu vehemenţă organizării unui alt referendum, după ce scoţienii au votat cu o majoritate redusă împotriva ieşirii din Regatul Unit în septembrie 2014.

În "foaia sa de parcurs" pentru un nou referendum, SNP susţine că guvernul de la Londra are trei opţiuni: să accepte că parlamentul scoţian are puterea de a-l convoca, să acorde el însuşi autorizaţia pentru consultare sau să conteste demersul în instanţă.

Orice astfel de contestare legală ar fi întâmpinată cu "opoziţie viguroasă", a declarat Mike Russell, ministru în cadrul guvernului SNP din Edinburgh pentru ziarul pro-independenţă The National.

Sturgeon a argumentat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căreia majoritatea scoţienilor i s-au opus în 2016 în cadrul referendumului pentru Brexit, furnizează noi motive pentru a relua discuţia despre independenţă.

Partidele din opoziţie resping cu fermitate planurile SNP.

"Când 100% din concentrarea noastră ar trebui să se îndrepte spre refacerea după pandemie, SNP şarjează înainte cu planurile pentru un alt referendum. Nu-i vom lăsa să-şi facă voia", a postat pe Twitter Douglas Ross, un membru conservator al parlamentului scoţian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel