În zona Transilvaniei există foarte multe rețete de gogoși sau scovergi așa cum le spun localnicii. Ei bine, scovergile din Poiana Brașov sunt speciale. Deși sunt pregătite după o rețetă complicată, așa cum spun gospodinele din zonă, nu mai găsești în niciun alt loc asemenea desert.
Vă prezentăm și noi rețeta delicioasă.
Ingrediente:
500 grame de făină
25 grame de drojdie proaspătă
3 linguri de ulei
300 ml apă călduţă
400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
1 linguriţă de sare
Ulei pentru uns tigaia
Smântănă grasă pentru servire
Opțional, lângă brânză, se pot pune: cozile unei legături de ceapă și / sau 1 legătură de mărar proaspăt
Mod de preparare:
1. Se cerce făina, se adăugă sarea și de amestecă.
2. Într-o cană, se adaugă drojdia cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi se lasă timp de 10 minute, la loc cald.
3. Se adaugă treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă.
4. Frământaţi timp de 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine și puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.
5. Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi, dacă doriți, amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică), citează turnulsfatului.ro
6. Bucățile de aluat, se întind pe rând cu sucitorul până se obţine un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii.
7. Se pune o lingură de umplutură în mijloc și se pliază marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
8. Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul, cu mare grijă pentru a nu o sparge, până ajunge la dimensiunea iniţială.
9. Se încinge tigaia şi se pune ulei din abundenţă.
10. Așezați bucata de aluat și lăsati-o să se rumenească pe o parte, aproximativ 5 minute. Verificaţi-o ridicând-o uşor, apoi, când e gata, întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
Aceasta este rețeta de scovergi exact ca-n Poiana Brașov. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Pască pufoasă fără aluat
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, autoarea unor gafe intolerabile, mută în fața presei. Tace mâlc
- Sephora, gafă majoră. Compania își cere scuze după ce a jignit victimele Fenomenului Pitești / foto în articol