Se AMÂNĂ alegerile? Iohannis, mesajul SERII de la Cotroceni. ”Mă îngrijorează”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea amânării alegerilor locale.

"Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile pe 27 septembrie. Însă, vreau să despărţim discuţia politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi anunţuri, iar unul dintre ele mă îngrijorează foarte mult. Această pandemie nu are mai multe valuri, ci doar unul mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcţie de anotimp şi de temperatură. Avem două chestiuni de care trebuie să ţinem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu.

Ce obţinem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ţinem la sfârşit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, sau în decembrie, sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune şi gripa, poate se suprapune şi o iarnă grea şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. În acest fel, cred că trebuie să evaluăm situaţia.

"Va fi destul de complicat de organizat campania electorală"

Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri stricte şi specifice, se pot organiza alegerile. Iar dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de siguranţă, de igienă. Asta se poate.

Ce va fi destul de complicat de organizat este campania electorală, care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii atipice pentru o campanie electorală. După părerea mea, până la mijlocul lunii august, trebuie să ţinem cont de aceste lucruri şi atunci se va lua o decizie, dacă se reia discuţia pe alegeri sau dacă mergem înainte", a spus Klaus Iohannis, în această seară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel