Urmărește emisiunea live
Se ascut cuțitele între USR și PNL. Război pe toate fronturile pentru electoratul lui Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
În locul unui acord, între USR și PNL s-a declașat un război. Doar câțiva rătăciți politic au mai rămas izolați în lupta cu PSD. 

Florin Cîțu a fost supus unor întrebări critice din USR, la audierile pentru funcția de ministru de Finanțe. 

Vezi aici: Florin Cîțu, ȘOCANT: Am aprobat amendamentele USR, chiar dacă n-au fost în interesul cetățeanului

Năsui (USR) îl taxează grav pe Cîțu: Sărăcim cu toții, o să avem EURO la 8 LEI

Chichirău, către Cîțu: Spuneți-mi cum să votez ca să stric acest blat politic!

După ce a pierdut electoral, rămânând ancorat într-un război politic cu Liviu Dragnea, USR se reorientează către PNL, partidul de guvernare, fiind obligați politic, dacă vor să depășească procentele de 10-12%, cu care sunt creditați. Astfel, noile ținte ale USR sunt PMP și PNL. Noile mutări de pe scena politică ale USR se văd în ofensiva față de PNL - exemplu: nemulțumirea față de numirea procurorilor-șefi - remarcată și de Rareș Bogdan, care i-a avertizat de la Bruxelles.

Vezi aici: Rareș Bogdan, "AVERTISMENT CLAR și FERM" pentru USR, după ce a declarat război PNL-ului

De altfel, senatoarea Florina Presadă a și spus că USR nu e în Parlament la dispoziția și pentru PNL, ci pentru a schimba vechea clasă politică. 

Singura șansă a USR-PLUS, să se elibereze de PNL


Pe lângă războiul central, invocat și de prim-vicepreședintele PNL, se remarcă și conflicte locale - precum cel de la Iași, după ce s-a anunțat susținerea PNL, la alegerile locale, pentru Mihai Chirica, primar ales pe listele PSD. Din USR au apărut liste ironice cu alți membri din PSD critici cu Liviu Dragnea, pe care PNL ar putea să-i îmbrățișeze și să-i susțină. Inclusiv Gabriela Firea, principalul inamic de la Capitală, apare pe respectiva listă. Dar, în scandalul generat, USR e conștient că, fără un acord cu PNL, pornesc, în lupta electorală, de pe a treia poziție și fără mari șanse în municipii, în urbanul mare, acolo unde se concentra atenția USR-PLUS, fără o infrastructură politică în sate, comune sau orășele mici. Pe fondul conflictului cu PNL, dușmanul PSD este și el eclipsat, iar alianța Barna - Cioloș nu mai atrage nici nemulțumiții revoltați pe primarii PSD. Nu e măsurat riscul, dar singura șansă a USR-PLUS, pentru a nu se prăbuși, este să renunțe la rolul de balama. 


Paradoxal, Cristian Seidler a rămas în vechia strategie politică de partid, dovadă fiind apariția de la audierea Violetei Alexandru pentru funcția de ministru al Muncii, căreia i-a luat apărarea și a adoptat dur PSD. Pe de o parte, putem accepta că unii au rămas izolați în propria luptă politică sau ne putem gândi chiar la lovituri interne, în lipsa unui acord politic intern pe strategia electorală. 

*articolul reprezintă o analiză a evenimentelor politice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel