Se încheie o eră: Zubin Mehta - ultimul concert
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Zubin Mehta, în vârstă de 83 de ani, va dirija duminică la Tel Aviv ultimul său concert.

Celebrul şef de orchestră indian Zubin Mehta, în vârstă de 83 de ani, va dirija duminică la Tel Aviv ultimul său concert în calitate de director artistic al Orchestrei Filarmonice din Israel, înainte de a se retrage din activitate, după 50 de ani petrecuţi alături de acest prestigios ansamblu de muzică simfonică, informează AFP., preluat de Agerpres.

"Ultimul concert sub bagheta maestrului Mehta înainte de plecarea şi retragerea sa din Orchestra Filarmonică din Israel" va fi transmis online de o platformă cu plată, precizează site-ul acestei instituţii. Zubin Mehta a fost numit în funcţia de consilier muzical al Orchestrei Filarmonice din Israel în 1969, apoi în funcţia de director artistic în 1977, un titlu ce i-a fost atribuit în cele din urmă pe viaţă, în 1981.

El "a dirijat peste 3.000 de concerte alături de acest ansamblu extraordinar, inclusiv turnee pe cele cinci continente", se afirmă în biografia oficială a muzicianului. Pe parcursul îndelungatei sale cariere, Zubin Mehta a fost şi directorul muzical al orchestrelor filarmonice din Los Angeles şi New York. Mandatul lui din fruntea Orchestrei Filarmonice din New York "a fost cel mai îndelungat din întreaga istorie a orchestrei", potrivit site-ului instituţiei americane.

Maestrul indian a dirijat orchestre de prestigiu şi din alte zone ale lumii, inclusiv din Austria, Germania şi Italia. 

Născut la Mumbai, în India, în 1936, el este fiul lui Mehli Mehta, unul dintre fondatorii Orchestrei Simfonice din Mumbai. Alături de fratele său Zarin, Zubin Mehta conduce Mehli Mehta Music Foundation din Mumbai, unde copiii din această metropolă indiană au posibilitatea de a studia muzica clasică occidentală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel