Se pot vaccina COVID-19 persoanele care sunt răcite sau infectate cu virusul Sars-Cov-2? Medicul Carmen Dorobăț a răspuns
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Există, în continuare, numeroase întrebări cu privire la vaccinarea COVID-19. Medicul Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a făcut, în exclusivitate pentru DCNews, câteva precizări importante. 

Întrebată dacă se pot vaccina COVID-19 persoanele care sunt răcite sau infectate cu virusul Sars-Cov-2, Carmen Dorobăț a răspuns astfel: „Strategia actuală de vaccinare nu pune în discuție prezența virusului Sars-Cov-2 în momentul vaccinării. De altfel, modul în care acționează acest vaccin la nivel molecular nu poate decât să ajute la o apărare în fața virusului Sars-Cov-2, pentru că îi blochează receptorii de intrare celular și deci implicit înmulțirea virusului în organismul nostru. Deci, nu este contraindicație medicală.” 

„Persoanele care se știu a avea boli cronice cu imunodebilitare trebuie să aibă o reevaluare din partea medicului specialist, în sensul că, în momentul în care capacitatea de apărare a organismului este profund afectată, poate afecta lanțul metabolic de la nivel celular implicit și deci finalitatea bună a vaccinului în organism. Deci, aș sfătui persoanele care au boli cronice să aibă un aviz din partea medicului specialist. În momentul în care i se administrează vaccinul să fie într-o perioadă de stabilitate a bolii de fond, indiferent că vorbim despre insuficiență renală sau hepatică”, a precizat Dorobăț.

„După vaccinare, de regulă, nu avem de ce să avem probleme deosebite. Chiar eu am primit rapelul ieri, deși am trecut prin infecția cu Sars-Cov-2. Nu mă aștept să fie probleme deosebite”, a mai spus Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel