Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, primit de ministrul Nicolae Ciucă - VIDEO / UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, primit de ministrul Nicolae Ciucă / VIDEO
Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, primit de ministrul Nicolae Ciucă / VIDEO
Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a fost primit, miercuri dimineaţa, de ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă.

UPDATE

Securitatea şi stabilitatea din regiunea Mării Negre sunt în interesul naţional al SUA şi sunt critice în ceea ce priveşte securitatea Flancului estic, a declarat, miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul român, Nicolae Ciucă.

El a spus că 'este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare'.

'Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune', a adăugat secretarul american al Apărării. Lloyd J.

'Aprofundarea cooperării cu aliaţii şi partenerii din zona Mării Negre'

Austin III a mai spus că a discutat cu ministrul Nicolae Ciucă despre 'aprofundarea cooperării cu aliaţii şi partenerii din zona Mării Negre pentru a descuraja şi apăra împotriva activităţilor maligne ale Rusiei în regiune'.

'Cum am menţionat în timpul vizitei mele la Kiev, SUA vor continua să ofere asistenţă pentru a consolida capabilităţile maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei şi Georgiei, pentru a susţine aceste eforturi', a subliniat el. Totodată, a evidenţiat că postura SUA în regiune continuă să fie un 'factor credibil de descurajare' a acţiunilor Rusiei şi face ca forţele NATO să opereze mai eficient dacă descurajarea nu are efect.

'Şi acest lucru reiese din angajamentul nostru de a menţine misiunile noastre militare rotative. Continuăm să avem aproximativ 1.000 de militari, prin rotaţie, în România (...), uneori participăm în această ţară la exerciţii şi intenţionăm să continuăm aceste activităţi', a arătat el.

Secretarul Apărării a afirmat că preţuieşte 'parteneriatul şi cooperarea extraordinare' din partea României în ceea ce priveşte securitatea regională. Înaltul oficial american a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. 

Știrea inițială

Oficialul american se află într-o vizită oficială în România, urmând să fie primit şi de preşedintele Klaus Iohannis. La finalul întrevederii de la sediul MApN, cei doi miniştri ai Apărării vor susţine declaraţii de presă, începând cu ora 10,15.

VIDEO:

Vizita în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care a inclus Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles care începe joi. 

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, se află, miercuri, în vizită oficială în România, urmând să fie primit de preşedintele Klaus Iohannis şi să aibă o întrevedere cu omologul său Nicolae Ciucă.

Tema discuțiilor dintre Lloyd J. Austin III și Nicolae Ciucă

Discuţiile cu Nicolae Ciucă vor viza situaţia de securitate din zona Mării Negre, temele aflate pe agenda reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO care va avea loc săptămâna acesta la Bruxelles, precum şi evoluţia relaţiilor militare dintre România şi SUA, în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

La sfârşitul întrevederii, cei doi miniştri ai Apărării vor susţine declaraţii de presă, la sediul MApN, începând cu ora 10,15. Ulterior, Lloyd J. Austin III va fi primit de preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Lloyd J. Austin III va merge şi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Potrivit unui comunicat publicat pe 15 octombrie pe site-ul oficial al Ministerului american al Apărării, în timpul vizitei sale în România, Lloyd J. Austin III va merge şi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Vizita în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care a inclus Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles care începe joi.

Ședință convocată de președintele Iohannis. Se anunță ”măsuri clare, restrictive”

Amintim faptul că o ședință cu responsabilii implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”, convocată de Klaus Iohannis, se va desfășura în cursul zilei de miercuri.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.

„Lipsa de acțiune concretă din partea autorităților și cifrele de astăzi (marți - n.r.) confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convocam mâine (miercuri - n.r.)ședință cu toți responsabili guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim. Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie. Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja. Zi de zi, chiar în aceste momente, medicii și personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Dar nici sistemele medicale performante din țări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face față unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a menționat, ca măsură pentru oprirea valului 4 agresiv, certificatul verde sau orice măsură ce poate reduce interacțiunea umană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel