Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat telefonic cu omologul egiptean despre conflictul din Libia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Secretarul de stat american Mike Pompeo a comunicat luni îngrijorarea autorităţilor americane faţă de conflictul prelungit din Libia într-o convorbire telefonică cu omologul său egiptean Sameh Shoukry, interlocutorii convenind asupra necesităţii unei soluţii politice, informează Reuters.

Declaraţia Departamentului de Stat informează că în discuţia telefonică a fost abordată şi cooperarea în vederea abordării grupărilor militare Stat Islamic şi al-Qaida.

"Secretarul (de stat) şi ministrul de externe au împărtăşit preocuparea în legătură cu violenţa prelungită şi instabilitatea din Libia şi au agreat asupra necesităţii de a se ajunge la o soluţie politică a conflictului".

Ministerul de externe de la Cairo a informat că cei doi înalţi oficiali au discutat şi despre conflictul israeliano-palestinian, precum şi despre crizele din Siria şi Yemen. În privinţa crizei palestiniene, Shoukry "a subliniat necesitatea ajungerii la o soluţie cuprinzătoare".

Egiptul şi Emiratele Arabe Unite îl susţin pe mareşalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Naţională Libiană şi controlează estul Libiei şi care încearcă de câteva luni să preia controlul şi asupra capitalei Tripoli, unde îşi are sediul guvernul susţinut de comunitatea internaţională.

Turcia a trimis recent arme forţelor militare ce susţin guvernul din capitala libiană pentru a opri asaltul mareşalului Haftar, conform informaţiilor furnizate de surse diplomatice.

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a făcut apel luna trecută la declararea unui armistiţiu şi a avertizat că introducerea în Libia de arme din partea susţinătorilor externi, cu încălcarea embargoului privind importul de armament, alimentează conflictul.

Libia nu a încetat să fie pradă violenţelor din 2011, când a fost înlăturat dictatorul Muammar Gaddafi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel