Poate că nu v-ați dat seama, dar meniul joacă un rol mult mai mare decât ați putea crede. Departe de a fi redus la o listă de feluri de mâncare cu prețurile aferente, meniurile sunt instrumente de marketing sofisticate care pot încuraja clienții să facă anumite alegeri. Acestea chiar influențează percepția noastră despre feluri de mâncare, dezvăluie BBC.
Modificările simple în ordinea elementelor din meniu sau a fontului cu care sunt scrise felurile de mâncare pot avea un impact semnificativ. Astăzi există o întreagă industrie care se ocupă de meniuri astfel încât să determine clienții să revină la restaurant.
"Pentru un lanț mare care ar putea găzdui un milion de oameni pe zi în restaurantele sale din întreaga lume, poate dura până la optsprezece luni configurarea unui meniu pentru că testăm totul de trei ori", spune Gregg Rapp, un inginer din California, care are o vastă experiență în crearea meniurilor.
Primul lucru pe care un client îl va observa despre un meniu este greutatea acestuia
Meniurile mai grele sugerează clienților că se află într-o unitate de lux, unde se pot aștepta la un nivel ridicat al serviciilor.
Fontul în care este scris meniul poate transmite mesaje similare. De exemplu, un font italic oferă impresia de calitate. Dar utilizarea fonturilor poate avea și un alt efect neașteptat: schimbarea percepției gustului.
Un studiu realizat de o echipă de cercetare din Elveția a descoperit că un vin etichetat cu o scriere dificil de citit era mai popular decât același vin cu o tipografie mai simplă. De asemenea, consumatorii adesea asociază fonturile rotunde cu gusturi mai dulci, în timp ce fonturile unghiulare tind să transmită un gust sărat, acru sau amar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Pască pufoasă fără aluat
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță