LIVETEXT - Şedinţă în Parlament, se votează Guvernul Cîţu. Principalele declaraţii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Parlamentul României
Parlamentul României
Camerele Parlamentului se întâlnesc în şedinţă comună de la ora 15:00. 

Update 28: Ludovic Orban:  Declar ședința închisă!

Update 27: Florin Cîțu, declarații: 

- Mulțumesc coaliției de centru dreapta și mulțumesc milioanelor de români care ne-au votat. Nu voi înșela niciodată încrederea acestor oameni și sunt conștient de responsabilitatea pe care mi-au acordat-o.

Update 26: Vă invit să prezentați procesul verbal cu privire la votul de acordare a încrederii Guvernului.

- Birourile permanente ale celor două camere, procedând la verificare și numărarea votului, prin vot secret cu bile, au constatat următoarele. 446 perzenți, 446 voturi exprimate.

- Voturi pentru, 260, voturi contra, 186. Abțineri, zero. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorrității deputaților și senatorilor

Update 25: Ludovic Orban: Se reiau declarațiile după constatarea voturilor membrilor Camerei Deputaților și Senatului României

Update 24: Purcărin Bianca Mihaela, Răzmeriță Cosmin Cristian, Tîlvăr Angel, Trufin Lucian și Zob Alxandru Robert au fost absenți la votare.

Update 23: Inițial, Marcel Vela, fostul ministru de Interne, nu a fost prezent. Acesta a venit în sală la câteva zeci de secunde după ce a fost strigat.

Update 22: Deputații și senatorii votează, chiar în aceste momente, Guvernul României

Update 21: Ludovic Orban, declarații:

- Numărul minim necesar este de 228 de voturi. Votul este secret. Începem votarea. Am rugămintea să respectați regulile de distanțare și protecție sanitară.

Update 20: Florin Cîțu, declarații:

- Cât tupeu aveți. Lucrurile se schimbă și pentru mult timp România are un guvern de profesioniști. E vorba despre o guvernare normală, pentru toți cetățenii români, nu doar pentru corupți. Dragi români, o să fie bine. Mulțumesc!

- Te dă la gunoi propriul partid și tu ai curajul să vii să le vorbești românilor? Ai stat să asculți românii, domnule senator, care ai dat ordonanță să îl salvezi pe Dragnea?

- Nu-i așa că sunteți terminați că sunt aici? Vă mai sperie o guvernare Cîțu, nu-i așa? Am văzut multe, dar tupeu la limita nesimțirii, cum am văzut astăzi, mai rar. 

Update 19: Alfred Simonis (PSD), declarații:

- Nu am văzut nimic legat de desființarea pensiilor speciale, nu mai vreți pentru că ați ajuns la putere. PSD nu va vota acest guvern, va vota împotrivă pentru a fi foarte clar care este majoritatea. Sper ca și celelalte partide să asculte de acest îndemn. Dacă se va găsi o majoritate, vă promit că ne vedem în iunie din nou la audieri.

- Nu ați mai luptat pentru înființarea unui Minister al Românilor de Pretutindeni. Nu mai aveți problema, s-a schimbat România, dar v-ați schimbat și dvs sloganul Fără penali în funcții publice. Corupții dvs. sunt buni, ai altora nu au dreptul să fie. Cei care au furat garsoniere, ajung miniștrii ai Justiției.

- V-am auzit vorbind despre repunerea economiei pe picioare. Care era creșterea economică în România, care era șomajul în România? Tot dvs. ați fost pus să reparați ceea ce ați stricat?

- Președintele României spunea că puterea într-un stat trebuie împărțită. Culmea e că românii au ascultat de președinte, iar PSD a câștigat alegerile. care e rezultatul? O coaliție din trei partide care au pierdut alegerile și se chinuie să facă o majoritate și să obțină toate funcțiile. Asta e dorința președintelui, ca toată puterea să o aibă un singur partid. Domnule Ludovic Cîțu, nu ați fugit încă? Clipiți și vă salvăm noi. Am să cer o pauză de cinci minute pentru a vă gândi dacă mergeți până la Cotroceni pentru a vă depinde mandatul de deputat. Scutiți-vă de ridicol.

- Îmi exprim revolta față de simulacrul de audieri, fără precedent în parlamentul României, fără accesul presei în sălile de audieri. Nimeni nu și-a permis ca presa să nu aibă acces la audieri. Chiar și așa, o parte dintre candidați s-au făcut de râs. Înțeleg de ce nu a fost lăsată presa.

Update 18: Alexandru Rafila (PSD), declarații:

- Programul pentru Sănătate e doar o compilație, el nu răspunde unei strategii și unor pași care trebuie făcuți, iar acest program nu reușește să ne ofere o perspectivă asupra controlului pandemiei. Nu am votat, împreună cu colegii PSD, investirea dl. ministru Voiculescu. Acest lucru se poate face numai cu bună credință și fără părtinire.

- Ne aflăm în mijlocul unei crize majore de sănătate publică. Au fost foarte multe dezbateri, a fost foarte mult politizat acest subiect. Acum, evident, toată lumea așteaptă o soluție. Colegii de la AUR pun niște pancarde prin care cer redeschiderea școlilor. Eu am pledat pentru neînchiderea școlilor încă de la începutul pandemiei.

Update 17: Vasile Dâncu (PSD), declarații:

- Cineva spunea că lumea s-a întors cu ața către politică. Avem o deșertificare politică, au votat doar 30%, noi suntem mulți aici, dar vom rămâne singuri.

- În 2020, România a ieșit din clasamentul celor 5 țări cu cel mai rapid internet, pentru că prețul a crescut cu 25%. 

- Dezvoltare socială înseamnă coeziune și egalitate de șanse. Dezvoltarea României nu se măsoară doar în km. de autostradă, ci în modul în care reușim să educăm oamenii. 

- A apărut un război al politicii cu toate formele de credință, de religie, parcă actuala guvernare se face că uită că există biserici în România. În general, serviciul religios este unul social, iar statul trebuie să sprijine. De asemenea, există câteva mituri legate de dezvoltare socială, mituri false. Unul dintre ele e că mor oamenii la ATI pentru că avem corupție în sistemul sanitar. Marea noastră problemă e finanțarea.

- Concluzia de bază dacă citești acest program e că avem o sacrificare completă a României sociale. Nu o spun ideologic. Spre deosebire de unii dintre ideologii acestei coaliții, eu cred că stânga și dreapta se referă la probleme diferite ale societății și pot conduce, în anumite etape, legitim.

- Acest repede-înainte nu va produce efecte. Viața oamenilor nu poate fi schimbată pe repede-înainte. Toate fanteziile scrise în acest program de guvernare, toate speranțele vor constitui, pentru noi, indicatori de monitorizare zilnici. 

- Am studiat retorica și poetica din jurul acestui program de guvernare. Aș putea să spun că nici electoratul nu este, în acest moment, cu un entuziasm năuc pentru actuala guvernare, așa cum ați spus dvs. Știu că fiecare guvern are un bonus la începutul guvernării, măcar cele 100 de zile. Unul dintre hanidcapurile acestui guvern e că nu are la bază un partid câștigător și trebuie să continue un Guvern care și-a pierdut toată legitimitatea.

Update 16: Claudiu Târziu (AUR), declarații:

- Audierile au fost formale, grăbite, dar au fost voci triumfaliste din partea arcului guvernamental. Eu i-aș sfătui pe aceștia să mai aștepte nițel, să nu se bucure prea devreme. AUR va sesiza CCR pentru că, formal, nu au fost întrunite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern, Vă rog să așteptați decizia Curții Constituționale. Vă urez Cădere ușoară.

- De ce nu avem un Minister al Reîntregirii Naționale? pentru că majoritatea parlamentară nu își pune problema aceasta. La fel și cu un Minister al Românilor de Pretutindeni, jumătate din țara asta e peste granițe. România va deveni, preponderent, diasporeană. Nu ne interesează.

- Nimeni din această sala nu e în stare să numească trei idei principale ale acestui program. Acesta a ajuns, pe ultima sută de metri, în mape.

- N-am uitat și n-am iertat. Noi am intrat în acest parlament tocmai ca o reacție la porcăriile pe care le-au făcut guvernele pe care le-ați creditat, dar și dărâmat. Nu aveți căderea morală să o faceți. Lăsați-ne pe noi și, dacă vreți, susțineți-ne.

- Prin felul în care vă comportați, mai ales față de minoritatea parlamentară, care e una singură, PSD s-a dovedit foarte bun critic de la această tribună. Din păcate, se face la fel de vinovat pentru situația țării de azi, ca și guvernul PNL de până azi, ca și partidele care alcătuiesc arcul guvernamental.

- Sunt într-o stare de șoc convingându-mă asupra a ceea ce, în calitate de simplu cetățean, dar și de gazetar, bănuiam că se întâmplă. Formalismul dus la extrem, interesul de grup și personal predomină, bătaia de joc la adresa alegătorilor.

Update 15: Gabriela Firea, declarații:

- Spiru haret a afirmat:  Așa cum arată școala românească astăzi, așa va arăta țara mâine.

- Sunt maxim 30-40% dintre profesori care acceptă vaccinarea. Ce ne facem? Nu poți să obligi pe cineva să accepte.

- În toate țările, la școală copii s-au infectat foarte puțin și nu a fost un pericol pentru familiile lor. A fost dramatic pentru ei. Vom plăti închiderea abruptă și nedreaptă a școlilor când tinerii români vor fi dezavantajați pe piața muncii din UE și, din păcate nici perspectiva nu e prea plăcută.

- De obicei, bărbații își cer scuze pentru slăbiciunile pe care le au, iar doamnele își cer scuze pentru puterea dată de Dumnezeu. Când își vor cere scuze guvernanții față de copii, față de profesori, față de familii, pentru ceea ce s-a întâmplat în domeniul Educației.

- În băncile Guvernului există doar o doamnă, nu e o notă foarte bună pentru trei partide cu un discurs proeuropean. Și trimisă la Muncă. Sunt convinsă că în cele trei partide existau doamne pregătit pentru a gestiona anumite domenii. 

Update 14: Radu-Mihai Mihail (USR-PLUS), declarații:

- E un semn clar că suntem pe făgașul unei normalități la care acum câțiva ani doar puteam visa. Românii au refuzat să mai stea de o parte și să își accepte soarta. Să schimbi Guvernul e ușor, să schimbi guvernarea, iată adevărata provocare a noilor miniștrii.

- Trebuie să digitalizăm rapid tot ce înseamnă administrație publică. Propunem un program și un Guvern în care ministerele cu impact, vor avea sus pe agendă interesul pentru nevoile românilor obligați să trăiască în afara țării și modul prin care îi vom ajuta să se întoarcă.

- Eu știu că Stelian Ion se va asigura că legile strâmbe, ale erei Iordache, vor fi îndreptate.

- Ministrul de Justiție va trebui să pună în mâna Justiției atât balanța, cât și spada.

- Sunt sigur că noul ministru, Vlad Voiculescu, va reuși să gestioneze cu pricepere Ministerul Sănătății, punând pacientul în centrul actului medical.

- Această coaliție va trebui să construiască spitalele pe care lații le-au promis, dar nu le-au construit.

- Diaspora ne-a arătat încredere în 2020. Astăzi, USR-PLUS e gata să vină în fața românilor și în fața celor din Diaspora, cu o propunere de Guvern care să construiască o Românie funcțională, în care să poți și să vrei să te întorci.

- Sunt foarte bucuros că acum, primul vorbitor reprezintă un partid care va sta în opoziție foarte mulți ani.

- Nu uităm, domnule senator, că ne-ați scos în stradă, împreună cu 600.000 de români, să apărăm statul de drept. 

Update 13: Virgil Guran, declarații:

- Le dorim succes, îi votăm, suntem lângă ei și sunt convins că vom face lucruri bune.

- Venim cu un Guvern care își asumă o perioadă grea, vă anunț ceva domnule Ciolacu. Nu vă întrebați dvs. de ce niciun partid nu a vrut să se alieze cu dumneavoastră?

- Avem cea mai grea perioadă de după război până în prezent. Nu am văzut idei bune de la dvs. Credeți-mă că dacă analizăm puțin ce s-a făcut, vă dau un singur exemplu, anul acesta, cu toate că a fost pandemie, s-au făcut 90km de autostradă, pe timpul dvs., 58 de km. Dacă cele mai multe contracte semnate de Ministerul Transporturilor au fost în 2011, anul acesta, în pandemie, s-au semnat contracte de 8 miliarde de euro. Acest lucru o să se observe în viitor.

- Tot aud termenul de ciolan. Păi, dacă a face o alianță înseamnă ciolan, dvs. ați guvernat cel mai mult, deci ați stat cel mai mult la ciolan.

- Ați uitat că ați avut-o pe Viorica Dăncilă premier? Credeți-mă că în momentul în care am venit la guvernare anul trecut, lucrurile erau încurcate, încurcate de dvs. Cu toate că a intervenit pandemia, v-o spun că Guvernul Orban a gestionat bine aceste momente.

- Am fost atent la lecțiile de guvernare primite de la opoziție. Chiar uităm mandatul dvs.? Este adevărat, ați fost unici, ați fost unicii oameni care ați condus România, care ați reușit să faceți moțiune împotriva propriului guvern.

Update 12: Sorin Grindeanu, declarații:

- Așa s-a întâmplat și cu un alt mare decident care a tăiat salariile cu 25%, iar acum partidul să nu  a mai trecut pragul. Nu vă bateți joc de salariații români. Cu același domn Cîțu la Finanțe, România a fost devansată de țări precum Congo, Kenya și Trinidad Tobago, aceasta e performanța actualului prim-ministru.

- Stimați colegi din această coaliție, vă avertizăm acum să nu vă bateți joc de salariații din România, să nu vă imaginați că dacă veți ruina economia, veți rămâne nepedepsiți.

- Taxe zero pe salariul minim, așa cum ați promis, înseamnă taxe zero inclusiv la salariile mari și foarte mari. Asta înseamnă falimentarea bugetului de pensii și al celor asigurărilor de sănătate. Ori sunteți cei mai mincinoși și populiști dintre politicieni, ori aveți cei mai proști economiști.

- Spuneți că începeți studiul în 2022 și că va dura 2 ani, În 2024 se termină guvernarea stimați colegi.

- Mă uit la colegii de la USR PLUS, cât de perversă trebuie să fie această coaliție a pierzătorilor, dacă cei care promiteau taxe zero, au ajuns să susțină în funcția de premier pe Florin Cîțu. Stimați colegi de la SUR PLUS, începeți guvernarea cu o mare păcăleală față de votanți. Le spuneți că veți face un studiu ca să vedeți că ceea ce ați promis poate fi aplicat.

- Vindeți tot, asta e esența programului vostru, mai pe scurt, v-ați propus să vindeți România cu tot cu Ardeal, cum zicea dl. Iohannis.

- Îmi amintesc perioada 2016-2019, văd aici în sală o parte dintre cei care ne atacau atunci cu faptul că România crește pe datorie. Aceiași oameni sunteți gata să dați votul oamenilor care au fost capabili ca România să scadă pe datorie, 77 de milioane de euro pe zi, respectiv 1000 de euro pe secundă. Într-un singur an, domnul Cîțu ne-a îndatorat pe următorii 30 de ani, a îndatorat România cât alții în 20 de ani. E un adevărat record care nu cred că îl mai poate atinge cineva.

- Cum să susții prim-ministru exact pe cel care a tăiat cu 22% bugetul Sănătății chiar când a izbucnit pandemia?

- Dacă s-ar fi organizat un concurs pentru a stabili persoana care întruchipează cea mai proastă variantă de premier pentru România, cu siguranță Florin Vasile Cîțu ar fi câștigat detașat.

Update 11: Varujan Pambuccian, declarații:

- Acum, la început, vă acordăm toată încredere noastră cu un singur lucru care nu se va întâmpla niciodată, și spun asta pentru că am mai trecut prin așa ceva. Niciodată nu vom vota reduceri ale veniturilor oamenilor. Vă acordăm încrederea noastră și sperăm ca ea să nu fie înșelată.

- Intrăm într-un deceniu în care se prefigurează un nou fel de relaționare între regiuni, bazat mult mai mult pe afinitățile culturale decât până acum și care mă îngrijorează atunci când mă gândesc la România și un deceniu în care sudul României va intra într-un proces accelerat de deșertificare. Lucrurile acestea trebuie abordate din guvernarea aceasta.

- Un Guvern care se instalează acum e obligat să aibă în vedere ambele perspective. Să poată aborda corect și mulțumitor problema pandemiei și la fel și problema economică de după pandemie. Și, mai ales, să-și mențină stabilitatea și coeziunea internă, dacă aceste obiective se vor împlini.

- De câte ori am asistat până acum la un moment similar? De câte ori am văzut același entuziasm? Mă gândeam prin ce diferă acest moment? Prin două tipuri de conjuncturi care arată cu totul altfel. Una ține de termenul scurt și care ține de pandemie și una care poate că nu e observată deloc acum și care ține de termenul mediu și care va arăta cu totul altfel decât ce am întâlnit până acum.

Update 11: Csomo Botond, declarații:

- Programul de guvernare conține și un capitol specific referitor la minorități care ne oferă o lege care să reglementeze statutul minorităților în România. Ne-am asumat alături de PNL și USR PLUS această guvernare pentru că suntem convinși că în România a venit momentul pentru a se produce o schimbare de perspectivă. Eu urez succes noului Guvern, iar UDMR va vota acest guvern.

- Rezultatele au oferit șansa ca trei partide proeuropene să facă o coaliție de guvernare. UDMR face parte din această coaliție și am contribuit la elaborarea programului de guvernare din plin. Acest guvern va avea în vedere toate măsurile necesare pentru salvarea vieților oamenilor și să redeschidă școlile.

- Avem nevoie de stabilitate politică pentru a redobândi capacitățile de răspuns la criza de COVID-19, avem nevoie de un Guvern stabil, atent la nevoile tuturor comunităților și nu consideră minoritățile ca fiind un pericol pentru siguranța națională. Nu dorim niciun rău acestei țări. Noi, maghiarii, vrem binele acestei țări. 

- Oamenii s-au săturat de demagogie și scandal, așteaptă măsuri concrete. În ultimii 8 ani, România a avut 12 guverne. Acest lucru a influențat viața tuturor cetățenilor și starea de instabilitate s-a resimțit în toată societatea

Update 10: George Simion, declarații:

- Acest Guvern a fost votat pentru bugetul pe care și l-au împărțit și negociat până în ultima secundă, banii voștri împărțiți și România împărțită. Vă doare, știu, o să vă doară din ce în ce mai rău. Popor român, refuzați să mai plătiți biruri, taxe, luați legătura cu țăranii români și cumpărați direct de la ei. oricum banii voștri vor fi furați, Luptați-vă și redeschideți afacerile, redeschidem, împreună, școlile.

- Astăzi am ajuns să ne împrumutăm cu un miliard pe oră, îi mulțumim domnului Cîțu. Redeschideți școlile, acesta e mesajul nostru.

- Capul lui Mihai Viteazu de la Torda se ridică și întreabă de ce țara a rămas așa de mică. Mesajul meu de astăzi e pentru poporul român. Restaurantele din Parlament sunt deschise, tot sectorul HoReCa trebuie deschis. Voi,  popor român, sunteți amendați dacă purtați masca greșit, sunteți amenințați, bătuți, iar aici, la 2 noaptea se vota conducerea Camerei, total abuziv. Nu mai acceptați, popor român, ce vi se servește. Părinții și bunicii noștri ne-au lăsat o țară fără datorii.

Update 9: Liviu Ionuț Moșteanu, declarații:

- Dragi colegi de la PNL și UDMR, vă asigur de tot suportul nostru, vom lucra umăr la umăr să implementăm fiecare linie din programul de guvernare. Vom vota un Guvern de care se leagă speranțele fiecăruia dintre noi. Sunt mulți bani europeni, bani pentru reforme, nu pentru cârpeli. E o șansă uriașă pentru modernizarea țării și nu o vom rata. Vom face o Românie din care niciun român să nu mai vrea să plece.

- Avem un program solid, astfel încât la final să lăsăm o țară mai bună, o țară ca afară.

- Am fost și vom rămâne partidul care se uită spre viitor, suntem aici pentru că Dan Barna a stat mii de ore în stradă pentru a coordona proiectul Fără Penali. Tot Dan Barna ne-a ținut uniți, de la un partid de câteva zeci de oameni, suntem un partid cu mii de oameni.

- România se schimbă, în urmă cu 4 ani la ședința de investire a Guvernului Grindeanu stăteau Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. România se schimbă.

- Astăzi văd fețe noi, fețe care îmi inspiră încredere în viitor.

- V-am forțat în ultimii 4 ani să vă schimbați. Văd că încă mai validați parlamentari cu probleme penale. Sper să vă schimbați mai repede. Noi, suntem singurul partid care a înregistrat de la un mandat la altul o creștere semnificativă. Suntem aici pentru că Stelian Ion s-a bătut cu armata lui Dragnea în acest parlament.

- Îi mulțumesc lui Cristi Ghinea pentru altruism. Suntem aici pentru că Vlad Voiculescu nu a renunțat niciodată să se lupte pentru ce a luptat dintotdeauna, pentru spitale în care românii să se ducă cu speranțe, nu cu frică.

Update 8: Marcel Ciolacu, declaraţii: 

- Aţi pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă. V-aţi bătut joc de o ţară întreagă. Nu aţi înţeles nimic! 

- V-aţi dat mâna pe sub masă în goana voastră după ciolan. Românii vă primesc sideraţi cum vă sfâşiaţi între voi, pentru scaunele voastre, pentru bani şi pentru putere. 

- V-aţi pus un premier de paie, ca să nu vă încurce planurile. Cred că până şi mocheta din birou v-au ales-o ei, dle Cîţu. 

- Nimic pentru români, totul pentru voi. Aţi venit cu trei liste de interese, nu cu un Guvern care să scoată România din criza sanitară, nu cu un Guvern care să rezolve criza economică, pe care culmea tot voi aţi provocat-o. Nu aveţi nicio soluţie, nicio reformă. Aţi venit doar ca să prăduiţi cât puteţi. Să privatizaţi sănătatea, să creşteţi taxele, să vindeţi companiile româneşti, să omorâţi agricultorii. 

- Acest Guvern este deja născut mort. 

- PSD nu va vota niciodată un astfel de Guvern. Sunteţi o ruşine naţională. Românii mai au un singur aliat în Parlament, PSD. Vom rămâne alături de români, le vom apăra drepturile, ne vom bate cu voi în Comisii, în plen, pe tot terenul. 

- Dle Orban, ţineţi minte ce vă zic azi. Aţi sperat să vă salvaţi, dar de abia acum începe cel mai negru coşmar pe care l-aţi avut vreodată. 

Update 7: Au fost urale la prezentarea miniştrilor alianţei USR-PLUS. 

Update 6: Florin Cîţu, declaraţii: 

- De astăzi, România va avea prim-ministru şi Guvern cu puteri depline. Vreau să vă asigur că nu voi înşela încrederea cu care voi învestit. Eu, ca viitor premier, şi tot Guvernul, ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii, indiferent dacă ne-au votat sau nu. 

- Coaliţia de centru dreapta propune un program de guvernare care îmbină politicile de ieşire din criză cu cele de dezvoltare pe termen lung. 

- Avem în prim-plan investiţiile, care să genereze cea mai mare creştere economică din UE în intervalul 2021 - 2024. 

- Vor conta două lucruri: Timpul şi eficienţa. 

- Toate obiectivele vor avea termene clare. Cred cu tărie că cel mai important lucru acum e sănătatea românilor. De azi, vă anunţ pe toţi că voi superviza personal realizarea obiectivelor. 

- Guvernul va fi unul de profesionişti, care va urmări eficienţa fiecărui proiect. Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi care sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă, mai puţine declaraţii. 

- Coaliţia nu va majora sau impune noi impozite şi taxe. 

- Imi doresc ca cetăţeanul să fie egal cu statul. 

- Pandemia şi consecinţele acesteia asupra vieţii au adus în prim plan importanţa digitalizării. 

- Îi asigur pe pensionari că nu îi lăsăm în urmă. 

- Pentru România există un singur drum. Membru cu drepturi depline al UE.

Update 5: Florin Cîţu a fost întâmpinat cu aplauze, dar ş cu huiduieli când a fost invitat la pupitru. Ludovic Orban a făcut apel la bun simţ şi le-a cerut celor care huiduie să meargă pe stadion. 

Update 4: Se stabilesc acum timpii de dezbatere şi declaraţii în plen. Florin Cîţu are disponibile 60 de minute pentru discurs în timpul şedinţei. Fiecare parlamentar are 15 secunde de discuţie. Astfel, PSD are 38 de minute, PNL 33 minute, USR-PLUS 20 de minute, AUr 11 minute, UDMR 8 minute, minorităţile naţionale 4 minute, în total 114 minute de dezbateri. 

Au fost 40 de voturi împotriva acestor timpi de dezbatere, dar propunerea a fost aprobată cu majoritate de voturi. 

Update 3: Pe ordinea de zi se află dezbaterea programului şi listei Guvernului, precum şi acordarea votului de încredere. 

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, spune că au fost respectate toate procedurile prealabile cererii de acordare a încrederii Guvernului. 

Update 2: "Declar deschisă şedinţa comună şi vă anunţ că din cei 465 parlamentari, validaţi în exerciţiul mandatului până acum sunt 455. Dacă nu sunt obiecţii cu privire la proiectul ordinii de zi, îl supun la vot. Cu unanimitate de voturi, ordinea de zi a fost aprobată", a spus Ludovic Orban în începutul şedinţei. 

UPDATE 1: Şedinţa Parlamentului încă nu a început, pentru că nu au venit toţi membrii Parlamentului în sală. 

Pe ordinea de zi se va regăsi votul pentru Guvernul Cîţu, având în vedere că toţi miniştrii au fost audiaţi şi au primit aviz pozitiv. 

Audierile nu au fost, însă, liniştite. Audierea lui Stelian Ion a fost cu scandal, după ce s-a vorbit despre desfiinţarea SIIJ, în timp ce la audierea lui Alexandru Nazare, parlamentarii AUR au părăsit sala, iar cei de la PSD i-au acuzat pe liberali că nu le permit să pună întrebări. 

Rămâi pe DC NEWS pentru principalele declaraţii din şedinţa de la ora 15:00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel